Nemocnica A. Wintera naďalej medzi lídrami kvality

Zdravotná poisťovňa Dôvera každý rok zverejňuje rebríček spokojnosti pacientov. Rozdelený je podľa typu nemocníc. V kategórii všeobecných nemocníc podľa poistencov Dôvery obsadila Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch pre rok 2023 zo 43 hodnotených 15. pozíciu. Oproti roku 2022 si mierne pohoršila – o štyri priečky. Stále je to však vynikajúce hodnotenie a výrazne lepšie ako v roku 2021, keď to bola 22. pozícia, či v roku 2020, keď bola na chvoste kvality nemocníc – až na 39. priečke.

Piešťanská nemocnica si po zmene vedenia neustále udržuje vysokú úroveň spokojnosti pacientov. (Autor: Supa)

V kategórii všeobecných nemocníc je poistencami Dôvery najlepšie hodnotená Hornooravská nemocnica s poliklinikou Trstená, na 40. priečke zo 43 hodnotených sa u pacientov zdravotnej poisťovne umiestnila neďaleká Nemocnica s poliklinikou Myjava. Pre toto zdravotnícke zariadenie je to dramatický prepad, nakoľko v roku 2021 jej pripadala tretia pozícia a v roku 2022 štvrtá.

„Víťazom kategórie všeobecných nemocníc je Hornooravská nemocnica v Trstenej. Počas posledných desiatich rokov sa ani raz nezmestila do prvej desiatky, no v poslednom hodnotení vystrelila o 21 miest, čím jej patrí aj titul Skokan roka,“ povedal Marian Faktor, člen predstavenstva zdravotnej poisťovne Dôvera s tým, že táto nemocnica masívne investovala do rekonštrukcie priestorov a je aj dostatočne personálne vybavená.

Medzi 14 hodnotenými fakultnými nemocnicami obsadila Fakultná nemocnica Trnava úplne poslednú pozíciu a trenčianska nemocnica jedenástu. Najlepšie hodnotenou je Detská fakultná nemocnica Košice a hneď za ňou Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica.

Posledný prieskum spokojnosti pacientov s hospitalizáciami v slovenských nemocniciach ukazuje pozitívne trendy. Celkové hodnotenie sa zlepšilo z priemernej známky 1,54 v roku 2022 na 1,46 v roku 2023 a po prvý raz za posledných desať rokov sa dostalo pod hodnotu 1,5. Veľmi dobré hodnotenie takzvaných hotelových služieb zaznamenali v detských nemocniciach najmä v Banskej Bystrici a v Košiciach.

V aktuálnom rebríčku vyhodnotili takmer 9000 vyplnených dotazníkov. Najlepšie hodnotené zariadenia boli v Žilinskom a Prešovskom kraji, z hľadiska odbornosti boli najlepšie hodnotené onkológia v gynekológii a onkológia v ortopédii. Ako už býva zvykom, muži hodnotia hospitalizácie v priemere lepšími známkami ako ženy, mladší pacienti sú prísnejší ako starší a najhoršie známky dostávajú nemocnice za stravu.

Medzi stálice z pohľadu spokojnosti pacientov patria Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku, Mammacentrum sv. Agáty v Banskej Bystrici, Univerzitná nemocnica sv. Michala a Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund