Spomínam: Cítim nostalgiu a clivotu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. marca 2024, 00:01

Nostalgiu a clivotu si vedia vychutnať najmä starší ľudia. Ja tiež patrím do tejto kategórie občanov mesta Piešťany. A aj keď som značnú časť života prežila vo viacerých mestách, po tridsiatich rokoch v Bratislave som sa vrátila do rodiska môjho otca – do Piešťan.

Fotografia asi z roku 1963. Pohľad na domy na bývalej Staničnej ulici pri kríži. (Autor: archív autora)

Rada si pozerám staré fotografie z miest, ktoré si pamätám, rada vidím známe tváre z uplynulých rokov. Aj preto som privítala facebookovú stránku s názvom Nostalgia Piešťany.

Prežila som búrlivý prerod mesta, pribúdanie nových objektov, ktorým museli staré ustúpiť. Na zbúrané budovy, obytné domy, ulice zostali iba matné spomienky. Patril k nim aj rodinný dom mojich prarodičov cestou od železničnej stanice oproti krížu, na Žilinskej ceste 127. Zachovala sa dobová snímka tohto domu, pred ktorým stojí moja sestra a nebohý brat Tomáš. Fotografia je asi z roku 1963. Náš dom vrátane okolitých domov na Staničnej ulici zbúrali a na ich mieste postavili viacposchodové obytné domy, Obchodný dom Kocka a iné. Staré ustúpilo novému, poskytlo bývanie zodpovedajúce potrebám doby.

Keď uvažujem a spomínam, nostalgia ma sprevádza aj pri pohľade na chátrajúce objekty v centre mesta – hotel Lipa, hotel Slovan, Vila Löger pri Kolonádovom moste, ktoré by si svojou historickou hodnotou i architektonickou zvláštnosťou zaslúžili obnovu, aby mohli naďalej slúžiť mestu Piešťany a jeho obyvateľom. To je môj príspevok na tému: Nostalgia…

Veronika Cetliová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina