Žiaci zo ZŠ Brezová majú v šatni 50-ročné skrinky

Hoci podľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), ktorý vydáva hodnotiaci rebríček slovenských základných škôl za minulý rok, sa ZŠ Brezová umiestnila na prvej priečke v Trnavskom kraji, žiaci to v nej ľahké nemajú. INEKO totiž školy hodnotí iba na základe ich výsledkov zo slovenského jazyka a matematiky. Čo sa týka vybavenia, žiaci používajú pôvodné šatníkové skrine ešte z 80. rokov. Rodičia na nové skrinky organizujú zbierku.

(Autor: donio.sk)

Skrine, ktoré doteraz žiaci používajú na odloženie si svojich osobných vecí, si pamätajú všetci absolventi tejto základnej školy. Od roku 1975 sa totiž vôbec nezmenili.

Škola prešla v školskom roku 2009/2010 rekonštrukciou, ktorá zahŕňala zateplenie budovy, výmenu okien a vchodových dverí, revitalizáciu fasády, rekonštrukciu školskej kuchyne a jedálne. V nedávnom čase prešla rekonštrukciou aj kotolňa. Škola však nemala počas polstoročia financie na interiérové vybavenie. Do dnešného dňa tak nie je vyriešený priestor na odkladanie prezuviek a školských pomôcok. Najmä počas posledných rokov, keď sú predmety čoraz náročnejšie na pomôcky a žiaci ich musia stále nosiť so sebou do školy a domov. Škola od žiakov vyžaduje, aby sa prezúvali, no miesto na uskladnenie prezuviek počas päťdesiatich rokov nedokázala vyriešiť.

Na túto situáciu sa už nemohli pozerať rodičia, a tak sa vlastnými silami rozhodli pomôcť. Na webovej stránke donio.sk založili iniciatívu, kde chcú vyzbierať peniaze na vybudovanie skriniek. Ochotní rodičia dokonca nezištne pomohli pri grafickom návrhu a projekte skriniek. Potom sa pustili do výberu vhodného dodávateľa. Na základe viacerých ponúk sa združenie rodičov rozhodlo podporiť miestnych dodávateľov a výsledná ponuka na realizáciu sa z pôvodných 69-tisíc upravila na 57-tisíc eur. Celý projekt je rozdelený na tri etapy, prvú bude škola financovať z vyzbieraných peňazí zo ZRPŠ, na druhú sa koná táto zbierka a na poslednú ešte musia osloviť sponzorov.

Ak bude projekt realizovaný, v škole na prízemí pribudnú nové skrinky, každá so samostatným uzamykaním. Jednu skrinku budú zdieľať dvaja žiaci a bude použiteľná aj na odloženie pomôcok. Rodičom sa doteraz podarilo vyzbierať vyše 11-tisíc eur, na druhú etapu rekonštrukcie potrebujú 20-tisíc.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián