Detský gospelový muzikál Dvanásť nadchol malých i veľkých divákov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. marca 2024, 00:01

V Kostole svätého Štefana, uhorského kráľa, v Piešťanoch sa v sobotu 24. februára o 16.00 h sa predstavil detský hudobný súbor Podzámok v pôvodnom gospelovom muzikáli Dvanásť. Malých umelcov z Bolerázu sprevádzal Spevácky zbor SINaj pod vedením Vladimíra Fandela.

(Autor: Kamila Meyer)

Chrám zaplnili najmä rodiny s deťmi, prišli však aj starší ľudia, aby si vypočuli predstavenie. Farár Branislav Popelka privítal účinkujúcich hostí a divákom zaželal krásny umelecký zážitok, ktorý priliehavo v pôstnom období zobrazuje smrť, ale aj vieru v Boha a z nej plynúce uzdravenie a radosť.

Názov muzikálu i jeho dej sa nesie v znamení biblického čísla 12 a v duchu tejto symboliky má každé dejstvo dvanásť piesní. Dvanásť bolo Ježišových apoštolov. Dvanásť rokov mal Ježiš, keď putoval do Jeruzalemského chrámu, a Jairova dcéra Thalita, keď smrteľne ochorela. Dvanásť rokov trpela istá žena na krvotok a verila, že Ježiš ju môže vyliečiť.

Podmanivé piesne vtiahli publikum do udalostí Ježišovho života. Bol ešte dieťa, keď putoval do Jeruzalemského chrámu. Rád sa zdržiaval v dome svojho otca a udivoval prenikavými znalosťami učiteľov zákona. Zvesť o zázrakoch, utíšení búrky v mori, uzdraveniach sa rýchlo šírili a zástupy ho nasledovali. Ježiš si vybral dvanásť učeníkov, s ktorými chodil a hlásal o svojom novom kráľovstve. Pieseň „Prichádza Pán“ nádherne vystihla atmosféru očakávania nového Kráľa.

Piesne „Spievaj, duša moja“ a „Dupni, duša moja“ preniesli publikum na radostnú oslavu narodenín Thality. Veselé dievča po krátkom čase však ochorelo a zomrelo. Žiaľ rodičov a kamarátok bol nesmierny. Ježiša nasledovala aj istá žena, ktorá dvanásť rokov trpela krvotokom. Verila, že ak sa čo len dotkne jeho rúcha, bude uzdravená. Zázračné uzdravenie ospievali piesne „Verím“ a „Kto sa ma to dotkol?“ Nečudo, že aj Jaurus veril, že Ježiš môže vzkriesiť jeho dcéru. Stalo sa tak a piesne „Uzdravenie Thality“ a „Nehovorte nikomu“ naplno rozozvučali chrám radosťou.

„Všetko, čo dýcha, všetky hudobné nástroje, nech chváli Pána,“ bolo veľkolepým záverom detského gospelového muzikálu. Ľubozvučné hlásky ešte potešili publikum piesňou „Nechajte maličkých“.

Farár Branislav Popelka poďakoval účinkujúcim za milé predstavenie so želaním ďalších úspechov a pozval ich do školskej záhrady na sladké občerstvenie.

Kamila Meyer

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián