Zachraňovanie ropúch na Striebornici sa páčilo najmä deťom

V okolí vodnej nádrže Striebornica v obci Moravany nad Váhom sa počas uplynulého víkendu konala každoročná záchrana ropúch bradavičnatých. Na stavanie záchranných hrádzí a následné prenášanie ropúch do nádrže prišlo mnoho dobrovoľníkov z blízkeho aj širšieho okolia. Malé skáčuce obojživelníky sa najviac páčili deťom a štvornohým chlpáčom.

(Autor: dan)

Predzvesťou jari a teplého počasia býva každý rok aj migrácia ropúch bradavičnatých z okolitých polí do vodnej nádrže Striebornica. Keďže okolo nej vedie v posledných rokoch stále viac frekventovaná komunikácia, mnohé zo žiab skončili pod kolesami áut, nestihli sa rozmnožiť a vo vode naklásť vajíčka. Ropucha bradavičnatá je zákonom chránené a užitočné zviera, ktoré ničí škodlivý hmyz a slimáky. Jej spoločenská hodnota dosahuje 230 eur a je dôležitou súčasťou zdravého ekosystému.

Dobrovoľnícka akcia s názvom Pobozkaj ropuchu sa tento rok konala v dvoch fázach. V sobotu 2. marca moraviansky poslanec a organizátor záchrany žiab Jakub Hamšík s pomocou dobrovoľníkov stavali hrádzu, ktorá má žaby zadržať pri ich putovaní k vode. Keďže pršalo, počasie im veľmi neprialo. „Tak dnes to bola blatová výzva, napriek tomu vás prišlo dostatok na to, aby sme za tri hodinky celú prácu spravili aj napriek stálemu mrholeniu. Veľké ďakujem patrí každému, kto prišiel a pomohol, či už bol malý, alebo veľký,“ spomína organizátor na facebookovej stránke s názvom Záchrana ropúch – Striebornica – Moravany nad Váhom, kde sú pravidelne zverejňované všetky dobrovoľnícke informácie.

Druhá, obľúbená fáza, sa začala od nedele 3. marca, keď sa dobrovoľníci v rukaviciach a s nádobami vydali zbierať obojživelníkov spoza hrádze a priľahlých polí a nosili ich do vody. Záchrana žiab je skvelou zábavou nielen pre dospelých, ale aj pre deti, ktoré získajú kontakt s prírodou a priučia sa ochrane živočíchov. Odvážne deti, ktoré na prenose neboli prvýkrát, vyzbierali najviac žiab. Pri práci im ochotne pomáhali aj chlpatí kamaráti, ktorí každú žabu ohlasovali veselým štekotom.

Po spárení a nakladení vajíčok sa budú žaby vracať naspäť do polí. Organizátor aj dobrovoľníci preto apelujú na vodičov, aby boli ohľaduplní a žaby nezabíjali. Tie zvyknú migrovať najmä za súmraku a ráno pri východe slnka. Hoci sú hrádze postavené a najväčší ťah je zachránený, cesty aj parkoviská okolo Striebornice sú plné zabitých ropúch. Dohromady tvoria vysokú spoločenskú hodnotu, o ktorú sme prišli.

Žabí ťah sa ešte len začína a trvať bude počas nasledujúcich niekoľko dní, preto sú vítaní všetci pomocníci, ktorí si chcú prísť pobozkať vlastnú ropuchu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana