Veriaci poďakovali odchádzajúcemu farárovi Branislavovi Popelkovi

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. marca 2024, 00:01

Keď ste v stredu 28. februára 2024 okolo 18. hodiny prechádzali Štefánikovou ulicou v Piešťanoch, asi ste rozmýšľali, či je nejaký sviatočný deň, na ktorý ste pozabudli. V okolí kostola až po Domkársky rad nebolo voľného miesta na parkovanie. Nie, nezmýlili ste sa, bol všedný pôstny deň, Popelkova streda, ako ju kostolníčky a miništranti vtipne nazvali, a kostol bol plný ľudí, ktorí prišli poďakovať pánu farárovi Branislavovi Popelkovi za všetko, čo pre nich počas jeho pôsobenia urobil.

Rozlúčka bola plná emócií. (Autor: Andrej Hrušo Hrušovský/Matej Ondreička)

Svätú omšu celebroval Branislav Popelka za prítomnosti spolubratov v službe Bohumila Mikulu, Jozefa Lednického, Michala Kollára, Antona Gubalu. Na omši nechýbal ani evanjelický farár Branislav Dolinský, ktorý počas celého pôsobenia nášho pána farára s ním veľmi úzko spolupracoval pri budovaní ekumenického spolunažívania obyvateľov Piešťan a okolia, i starosta obce Veľké Orvište Pavol Paulovič. Svojou prítomnosťou a spoluúčasťou nás poctili aj jeho najbližší, mama a brat.

Celá omša sa niesla v duchu aktuálneho liturgického obdobia a slová liturgických čítaní akoby presne korešpondovali s dianím v našej farnosti. Na záver si vzali slovo zástupcovia veriacich, ktorí sa poďakovali farárovi Popelkovi za všetko dobré, čo vo farnosti urobil, a hoci ten so svojou príznačnou skromnosťou vďačnosť okomentoval slovami: „Naučil som sa, že keď menej zavadziam, viac sa urobí,“ kostol burácal neutíchajúcim potleskom v standing ovation.

Po omši sa všetci veriaci presunuli na malé agapé a osobné stretnutie s pánom farárom. Veriacich sme sa pýtali, kým bol pre nich – ako kňaz a ako človek. Ľudia nešetrili superlatívmi a zároveň vyjadrovali smútok, že odchádza.

Kým je a kým bol farár Popelka?

Keď sme v auguste 2016 očakávali príchod nového farára, mali sme len nejasné informácie, že je to človek, ktorý sa nebojí práce a vie chytiť aj kelňu do ruky.

Do piešťanskej Farnosti sv. Štefana, uhorského kráľa, s filiálkou vo Veľkom Orvišti bol 1. septembra 2016 poverený úradom farára Branislav Popelka. Narodil sa v Hájskom a naša farnosť nebola jeho prvou. Prešiel Jacovcami, Topoľčiankami, Blumentálom v Bratislave, Kátlovcami, Majcichovom a týchto viac ako sedem rokov pobudol s nami. Doslova s nami. Pretože tieto roky sme ho bytostne vnímali ako nášho kňaza, priateľa, človeka, na ktorého sa môžeme hocikedy s dôverou obrátiť a on vždy vedel podať pomocnú ruku.

Čo si však najviac vážime, je podpora z jeho strany pri všetkých udalostiach, ktoré sa u nás diali. Neboli to len prípravy detí na prvé sväté prijímanie, dospievajúcej mládeže k sviatosti birmovania či mladých snúbencov na sviatosť manželstva, ale aj podujatia priamo v kostole Nanebovzatia Panny Márie vo Veľkom Orvišti alebo aj v Kostole sv. Štefana v Piešťanoch.

Podporoval nás v organizovaní koncertov, lebo nás viedol k tomu, že aj hudba je predsa dar od Boha, ktorý spája všetkých ľudí bez rozdielu vierovyznania, veku či národnosti. A práve týmto svojím vzácnym darom otvorenosti srdca vedel osloviť nielen veriacich, ale aj neveriacich, ktorí do našich kostolov „zablúdili“ či prišli na pozvanie svojich priateľov. Podporoval aktivity matiek a otcov vo farnosti, ktorí sa snažili do diania zapojiť svojimi atraktívnymi nápadmi živého betlehemu, Krížovej cesty, maľovania obrazov svätých nielen dospelých, ale aj mládež a deti. Vedel osloviť všetky vekové skupiny. Deti, mládež, ale aj seniori vedeli priložiť ruku k dielu pri budovaní farského spoločenstva. Mohli by sme dlhé riadky napísať o všetkých aktivitách, ktoré viedol a podporoval…

My si uvedomujeme, že táto jeho charizma a podpora nie je samozrejmosťou, pretože žijeme v tejto farnosti nejeden rok a žijeme vo veľmi zvláštnej dobe, ktorá sa snaží tlačiť nás do rôznych schém názorov, postojov, akoby sme nemohli používať svoj vlastný rozum, vyslovovať vlastný názor a nebodaj preukazovať úctu a ľudskosť k sebe navzájom.

Dátumom 1. marca 2024 sa začína nová pastoračná etapa nášho farára Branislava Popelku v inej farnosti. Samozrejme, všetkým je nám nesmierne ľúto, že odchádza veľmi narýchlo a bez možnosti dokončiť svoje rozpracované dielo vo všetkých oblastiach života našej farnosti. My však ďakujeme za každý deň, ktorý tu s nami bol, a zo srdca mu želáme, aby mal aj v novej farnosti dostatok spolupracovníkov a pokračoval s láskou v diele, na ktoré ho povolal Boh.

S úctou veriaci Farnosti sv. Štefana v Piešťanoch s filiálkou vo Veľkom Orvišti. 

Ivona Hrdinová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana