Očakávanie jari v dielach členov Výtvarného klubu Piešťany

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. marca 2024, 00:01

Piešťanskí výtvarníci sa rozhodli vzývať príchod jari inštaláciou svojich diel vo výstavnej sieni Domu umenia v Piešťanoch. Od 6. februára môžete vidieť pestrú paletu výtvarných techník a umeleckých štýlov v dielach výtvarníkov, ktorí vo voľnom čase dávajú priestor fantázii a tvorivosti.

(Autor: archív DU SF/Rudolf Rypák)

V zrkadlovej sieni vás oslovia impresie piešťanskej krajiny a mestských scenérií z ateliéru predsedu Výtvarného klubu Piešťany Rudolfa Rypáka. V mrazivom zimnom ráne kráčame mestským parkom, v ktorom nás zaskočí realisticky poňatá metelica, ale náš ďalší pohľad bude patriť Slovanu zahalenému do rozkvitnutej jarnej nálady.

Piešťanská výtvarníčka Margita Knapová dlhodobo tvorí v oblasti úžitkového umenia. Jemnú krásu jej šperkárskeho talentu môžu návštevníci výstavy obdivovať vo vystavených náhrdelníkoch, príveskoch a náušniciach. Autor obrazov s piešťanskými motívmi Dušan Švorc nás uvádza do zákutí starých kúpeľov a rozpráva ich winterovský príbeh. Piešťanka Marta Mitošinková priniesla do galérie mysteriózne obrazy snových scenérií jarnej krajiny, v ktorej môžeme stretnúť duchovné bytosti láskyplných anjelov.

Nestor piešťanských výtvarníkov a dlhoročný predseda klubu Alojz Majerník zo svojej palety ponúka krehkú krásu prírodných motívov Piešťan a okolia. Mladá výtvarníčka Nikola Vavrová sa na výstave prezentuje inštaláciou objektov v priestore – geódami, ktoré použitými materiálmi a nevšednou technikou spracovania upútajú každú vnímavú dušu. Presahom jej umeleckej tvorby je terapeutický účinok geód, ktoré vytvára zo vzácnych hornín a materiálov na spôsob nevšedných komorných inštalácií, akýchsi portálov do duchovného sveta.

Stálicou medzi piešťanskými výtvarníkmi je nesporne aj Viliam Ziman. S dynamikou jeho rukopisu vo figurálnych scénach vyzýva do tanca, v ktorom sa pestré farby snúbia s rytmikou tvarov a emócií. Karnevalová kultúra fašiangu pripomína neskorého Kompánka. Ktosi na vernisáži poznamenal, že vo vystavených dielach vidí skutočný fauvizmus. Zdá sa, že matissovská poetika Zimanovým obrazom naozaj pristane.

Spirituálny rozmer prebúdzajúcej sa jari zachytila vo svojom obraze-ikone Marianna Ručkayová. Premenu religióznych tém od fašiangu k pôstu môžeme vnímať v duchovnom portréte, ktorým sa na výstave prezentuje. Vo figurálnom tetraptychu, vystavenom pod názvom Zakázané ovocie, Jozef Minárik rozohráva atraktívnym jazykom súčasnosti biblické variácie na tému Edenu, Evy a povestného jablka.

S rozsiahlejším výberom z diela prišiel na výstavu piešťanských výtvarníkov Juraj Ďuriš. V pôsobivých plátnach s nezameniteľným rukopisom a dôrazom na detail rozpráva príbehy životného sénia, ktoré kopírujú dôstojnosť evolúcie života a silu živlov prírody. Z jeho portrétov nás oslovuje atmosféra obrazov Albína Brunovského.

Z iného prameňa vo svojej tvorbe čerpal Ján Boledovič. Jeho práca s drevom vo vystavených reliéfoch nezaprie lásku k prírode Malých Karpát s romantickými pohľadmi na zaniknutý františkánsky kláštor. Impresionistické motívy krajiny v obrazoch Rudolfa Pavelského naznačujú, že autor tvorí v plenéri. Nezaprie v nich lásku ku krajine, ktorá na každého návštevníka silne pôsobí.

Nechajte sa aj vy osloviť krásou vystavených diel v Dome umenia Slovenskej filharmónie v Piešťanoch. Výstava s názvom Farebný príchod jari potrvá do 10. marca.

DU SF

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof