Vnútorná tepelná izolácia

  • Inzercia
  • 29. februára 2024, 13:10

Vnútorná tepelná izolácia predstavuje proces, pri ktorom sa izolačný materiál aplikuje na vnútornú stranu steny miesto na vonkajšiu fasádu. Minerálne tepelnoizolačné dosky typu multipor často slúžia na tento účel. Avšak, táto metóda sa odporúča používať len výnimočne, keď vonkajšia tepelná izolácia nie je možná z nejakého dôvodu. Treba však pamätať na to, aby aplikácia izolačného materiálu nevytvorila problémy so štruktúrou steny. Aplikácia na vlhký povrch môže spôsobiť vážne poškodenie konštrukcie.

(Autor: masterplast.sk)

Izolačné materiály

Na trhu je dostupných niekoľko druhov izolačných materiálov, medzi ktoré patria:

– Tepelná izolácia z expandovaného polystyrénu (EPS)

– Tepelná izolácia z extrudovaného polystyrénu (XPS)

– Tepelná izolácia z minerálnej vlny

Výber vhodného izolačného materiálu závisí od účelu a konštrukcie konkrétnej stavby, pretože každý materiál má svoje vlastné výhody a aplikácie.

Tepelná izolácia EPS

Expandovaný polystyrén (EPS), často nazývaný len polystyrén, je materiál na tepelnú izoláciu, ktorý si získal popularitu a nachádza široké uplatnenie v mnohých oblastiach. Vyrába sa rozširovaním špeciálnych polystyrénových dosiek, ktoré obsahujú až 98 % vzduchu, čo mu dodáva vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti.

EPS je ľahký, pevný a jednoducho sa inštaluje. Jeho vysoká R-hodnota znamená, že efektívne zadržiava teplo a vytvára príjemné tepelné prostredie v budove. Často sa využíva na izoláciu fasád, ale je tiež ideálny pre izoláciu stien, podláh a striech. Pre tých, ktorí hľadajú spoľahlivého dodávateľa EPS materiálu, odporúčame preskúmať komplexný článok o EPS.

Tepelná izolácia z polystyrénu je momentálne najdostupnejším fasádnym izolačným materiálom na trhu. Jeho cenová dostupnosť je kombinovaná s vynikajúcimi tepelnými a parotesnými vlastnosťami. Uzavretý vzduch v bunke polystyrénu neuniká, čo zaručuje trvanie jeho tepelnej účinnosti a udržuje ďalšie vlastnosti materiálu stabilné. Polystyrén je odolný voči korózii a hnilobe, avšak jeho povrch môže pod vplyvom ultrafialového žiarenia zhnednúť a stať sa poréznym. Preto je dôležité po aplikácii zvážiť použitie sieťoviny, ochranných hrán a finálnej omietky, aby sa zabezpečila jeho dlhodobá ochrana a estetický vzhľad.

Polystyrén je materiál, ktorý sa pri požiarnom zaťažení môže horieť, ale jeho samozhášavé vlastnosti zabraňujú ďalšiemu šíreniu ohňa. Vďaka špecifickým prísadám v polystyréne nedochádza k fenoménu odkvapkávania, čo znamená, že oheň sa nešíri ďalej. Navyše, proces spaľovania neprodukuje toxické látky.

Polystyrén a jeho výhody

Polystyrén je taktiež vysoko odolný voči chemikáliám a jeho povrch je odolný voči bežným stavebným materiálom ako cement, vápno alebo omietka, rovnako aj voči solným roztokom, mydlám, mierne kyselinám a alkoholu. Dôležité je podotknúť, že polystyrénové dosky sú chemicky neutrálnym materiálom, ktorý neznečisťuje životné prostredie, pretože neobsahujú žiadne škodlivé látky.

Grafitová tepelná izolácia

Grafitová tepelná izolácia sa od tradičného EPS líši prídavkom grafitu. Táto zložka umožňuje poskytnúť až o 15-20 % účinnejšiu tepelnú izoláciu než bežný EPS systém. Okrem izolácie obytných domov je ideálna aj pre pasívne domy a v prípadoch obmedzeného priestoru, kde nie je vhodné použiť tradičnú tepelnú izoláciu z EPS.

Isomaster EPS je materiál určený na tepelnú izoláciu fasádnych zatepľovacích systémov. S obsahom grafitových prísad má vylepšený tepelný faktor vodivosti. Je odolný voči vlhkosti a inštaluje sa nad úrovňou základov. Tento produkt je dostupný v rôznych hrúbkach od 5 cm a je dodávaný s ochranným náterom na jednej strane. Pri montáži je dôležité ho inštalovať tak, aby nechránená strana smerovala k nosnej konštrukcii.

Tepelnoizolačné dosky XPS sa vyrábajú extrúznym procesom, čo je iná technika ako pri výrobe EPS dosiek. Vstupný polystyrén sa opakovane nafukuje a formuje do správnej veľkosti a tvaru, aby vznikli dosky XPS s uzavretými bunkami.

XPS dosky síce majú vyššiu cenu ako EPS, ale ich R-hodnota je tiež vyššia, čo znamená lepšiu tepelnú izoláciu. Ich odolnosť voči vlhkosti ich robí ideálnymi pre oblasti s vyššou vlhkosťou. Často sa používajú na izoláciu základov, podláh s nízkym až stredným zaťažením, stien pivničných priestorov (do hĺbky 4 m), domov a garáží.

Dosky XPS od spoločnosti Masterplast majú niektoré výhody oproti doskám EPS. Sú odolnejšie voči tlaku a absorpcii vody, čo zvyšuje ich trvanlivosť.

Tepelná izolácia z kamennej vlny sa stáva čoraz populárnejšou voľbou vďaka svojim výnimočným vlastnostiam. Tento materiál je odolný voči ohňu, hmyzu a času, čo z neho robí dlhotrvajúcu investíciu. Kamenná vlna, vyrábaná z prírodného čadičového kameňa, ponúka vysokú požiarnu odolnosť a schopnosť tlmiť hluk v budovách. Jej tepelnoizolačné vlastnosti sú vynikajúce, keďže nedochádza k tepelným pohybom.

Kamenná vlna a jej použitie

Kamenná vlna je flexibilným materiálom využívaným na rôzne časti budov, ako sú steny, podlahy, strechy a dokonca aj na izoláciu nádrží a potrubí. Jeho univerzálnosť umožňuje účinné bránenie prenikaniu zrážok a vlhkosti za strechu či steny. Vďaka svojej všestrannosti a spoľahlivosti patrí medzi najkomplexnejšie tepelnoizolačné materiály.

Kamenná vlna je známa svojou vysokou kvalitou a vynikajúcimi vlastnosťami. Je odolná voči ohňu, nezaujíma ju hmyz ani hlodavce a jej životnosť je mimoriadne dlhá. Aj keď možno tento materiál má vyššiu počiatočnú cenu v porovnaní s inými izolačnými materiálmi, investícia do neho sa v dlhodobom časovom horizonte oplatí.

Pri investovaní do tepelnej izolácie treba mať na pamäti, že táto investícia prináša množstvo výhod. Okrem zníženia nákladov na energiu a zvýšenia pohodlia vo vašom bývaní môže zateplenie zvýšiť aj hodnotu vašej nehnuteľnosti. Ak aj vy túžite po energeticky úspornom dome, ktorý pritom ešte zvýši hodnotu vášho majetku, neváhajte si vyžiadať cenovú ponuku na zateplenie fasády od spoločnosti Masterplast, ktorá je lídrom v odvetví stavebných materiálov, alebo od jedného z našich overených partnerov.

Ak hľadáte spoľahlivého partnera na cestu k energeticky úspornej nehnuteľnosti, neváhajte kontaktovať spoločnosť Masterplast. S radosťou vám pomôžeme vybrať a nainštalovať tepelnú izoláciu, ktorá naplní vaše nároky a potreby na profesionálnej úrovni.

(inz.), foto: masterplast.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Plánovaná už raz odkladaná udalosť Natrime si svoje mesto sa v sobotu 4. mája uskutočnila v dopoludňajších hodinách. Iniciatíva vznikla…
  • 10.05.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 10. mája 2024
Meniny má Viktória, zajtra Blažena