Kvitnú snežienky aj čerešne

Do konca meteorologickej zimy ostáva len pár dní. Snežienky i čerešne však kvitnú už teraz a prírode to ani trochu nesvedčí. Prvým marcovým dňom sa začína meteorologická jar a nastáva koniec meteorologickej zimy. Príroda v niektorých kútoch Slovenska však už teraz ponúka pohľad na kvitnúce snežienky, či dokonca stromy, napríklad čerešne.

(Autor: imeteo.sk/Dominik Cenkner)

Tohtoročný február je veľmi teplý. Už niekoľko týždňov doslova prevláda extrémne teplé počasie. Popoludňajšie teploty sú aj o sedem stupňov vyššie oproti dlhodobému priemeru.

Niektorí sa z príchodu skorej jari tešia, ďalší majú hlavu v smútku. Ide najmä o ovocinárov či poľnohospodárov. Skorý nástup jari je totiž na škodu. Kvitnú snežienky, ale aj stromy, a to nie je dobré.

Kvitnúce snežienky v tomto čase nie sú až také raritné. Veď často ich vídame, ako sa predierajú cez vrstvu snehu. Vidieť však rozkvitnutú čerešňu v tretej februárovej dekáde je rozhodne na zamyslenie. Čerešne kvitnú v závislosti od počasia a odrody zvyčajne v priebehu mája. Na severe Slovenska kvitnú neskôr, niekedy až v júni.

Ak stromy začnú kvitnúť podstatne skôr, hrozí, že dôjde k poškodeniu plodov a k zníženiu úrody. Spôsobia to neskoré mrazy, ktoré sa môžu vyskytnúť ešte aj v apríli. Zakvitnutý strom môže napadnúť choroba i škodcovia. Poľnohospodári či ovocinári v teplejších častiach Slovenska sa musia mať na pozore.

Prelom zimy a jari prinesie vzhľadom na ročnú dobu veľmi teplé počasie, ktoré bude prevládať i naďalej. V nasledujúcich dňoch by mohli teploty vystúpiť až na 16 stupňov Celzia. Návrat zimy sa neočakáva ani v prvej marcovej dekáde.

Meteorológovia zverejnili aj prvú predpoveď počasia na leto 2024. Tento rok by mohol byť vplyvom klimatického javu El Niňo teplejší ako doteraz rekordný rok 2023. Vedci z Národného úradu pre oceán a atmosféru predpokladajú, že El Niňo v priebehu jari zoslabne. Odborníci dokonca na základe výpočtu pravdepodobnosti tvrdia, že existuje jedna šanca k trom, že tento rok bude teplejší ako rok 2023, a 99-percentná šanca, že sa zaradí medzi päť najhorúcejších rokov vôbec, uviedla agentúra AFP.

zdroj: imeteo.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana