Prezidentka poďakovala aj Marte Valovičovej z Banky

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová privítala v Prezidentskom paláci okrem iných ocenených sociálnych pracovníkov aj obyvateľku Banky Martu Valovičovú, aby jej poďakovala a vyzdvihla jej opatrovateľskú činnosť, za ktorú získala Národnú cenu starostlivosti Dobré srdce.

Zuzana Čaputová privítala v Prezidentskom paláci okrem iných ocenených sociálnych pracovníkov aj obyvateľku Banky Martu Valovičovú (tretia zľava). (Autor: FB Zuzana Čaputová)

„Ocenené pracovníčky a pracovníkov v sociálnych službách, ktorých som prijala, spája jedno – svoju profesiu vnímajú ako poslanie a robia ju s veľkou dávkou ľudskosti, láskavosti, obetavosti, trpezlivosti, a často aj na úkor osobného života. Patrí im za to hlboká vďaka i uznanie v podobe ceny Dobré srdce,“ povedala Zuzana Čaputová.

Starostlivosť o iných je niekedy síce menej viditeľnou, avšak nevyhnutnou, tichou silou každej spoločnosti. Lebo kvalita života závisí práve od našej schopnosti postarať sa o tých, ktorí potrebujú pomoc. „Všetkým, ktorí pracujú v sociálnych službách, želám najmä silnú motiváciu a čo najlepšie podmienky na vykonávanie ich náročnej misie,“ dodala prezidentka SR.

Marta Valovičová svoj život zasvätila službe človeku. Ako opatrovateľka celých štyridsať rokov odchádzala zo svojho domu, aby opatrila, ošetrila, potešila, dala silu i nádej každému, kto ju potreboval. „Vychovala som štyri deti a priznám sa, často som aj od nich odchádzala, aby som poslúžila bezvládnym či chorým ľuďom. Opatrovanie je poslanie. Robím ho s láskou, inak sa to ani nedá, pretože tí ľudia si moju starostlivosť a pozornosť zaslúžili vlastnými životmi a skutkami,“ uviedla Valovičová.

Na slávnostné ocenenie Dobré srdce ju sprevádzali najbližší a jej deti. „Je to pre mňa najvyššie ocenenie mojej práce. Opatrovanie je to, čo som chcela celý život robiť. Nemala som to šťastie doopatrovať si vlastných rodičov, pretože mi náhle umreli, ale sestru som si opatrila. Mnoho ľudí vníma túto činnosť ako samozrejmosť, býva nedocenená, i preto je celoštátne ocenenie Dobré srdce pre mňa vzácnosťou a tiež príležitosťou bilancovať. Viete, nikdy som za tých štyridsať rokov nemala dovolenku. Nikdy som nebola pri mori. Tatry som videla. A videla som tiež veľa ľudského utrpenia, ale aj radosti, a cítila som, že Boh ma do tejto služby povolal. A ja som ešte stále vďakabohu v tejto službe, aj keď cítim, že čas dozrieva a raz sa budem musieť s opatrovaním rozlúčiť. Srdečne ďakujem našej starostke Tatiane Julinyovej, že ma na cenu navrhla,“ znelo Valovičovej vyznanie.

Za jej dobré srdce, čo jej bije v hrudi, získala Národnú cenu starostlivosti Dobré srdce. Okrem opatrovateľskej služby pôsobí 30 rokov v Slovenskom zväze postihnutých civilizačnými chorobami, 16 rokov je predsedníčkou Jednoty dôchodcov Slovenska v obci Banka a 14 rokov je členkou Hospicu Matky Božej v Piešťanoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana