Státisíce eur naliala župa do SPŠE či hotelovej akadémie

V Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch či v Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch pribudlo nové technické vybavenie a realizovali sa stavebné úpravy za státisíce eur. Zriaďovateľ škôl, Trnavský samosprávny kraj, zabezpečil modernizáciu vybavenia praktického vyučovania, ako aj obnovu priestorov školy. Okrem uvedených škôl prostriedky na obnovu získala aj Stredná odborná škola technická v Hlohovci.

(Autor: TTSK/Miroslav Klein)

„V župných stredných školách dlhodobo vytvárame atraktívne a inovatívne prostredie. Naším cieľom je, aby v ňom študenti rozvíjali svoje teoretické vedomosti aj praktické zručnosti potrebné pre úspech v ich odbore. Najnovšie sme zmodernizovali priestory a zabezpečili nové a moderné vybavenie učební v Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch, Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch a v Strednej odbornej škole technickej v Hlohovci. Využili sme na to externé európske zdroje v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu v objeme viac ako 927-tisíc eur,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že všetky tri školy sú zapojené do systému duálneho vzdelávania, aj preto je dôležité, aby boli vysoko technicky vybavené.

SPŠE: Do odborných učební 300-tisíc

Už v minulosti sme písali o novinkách, ktoré využívajú študenti a učitelia Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej. K novej mediálnej učebni a podcastovému štúdiu pribudlo ďalšie potrebné technické vybavenie. Takmer 300-tisíc eur získala škola z operačného programu. O tom, ako sa pretavili do konkrétnych reálií, sa prišiel v piatok 9. februára presvedčiť aj župan Viskupič.

„Vďaka projektu v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu bolo do modernizácie školy a vybavenia odborných učební investovaných takmer 291-tísíc eur,“ uvádza vedenie školy na čele s riaditeľom Jozefom Kolníkom. Po dlhom čase sa tak konečne v strojárenských dielňach SPŠE môžu využívať nové frézy, sústruhy, brúsky, spájkovacia a odsávacia stanica, laserová hlava, frézovací motor, vŕtacie pracovisko a ďalšie pomôcky.

V rámci zabezpečenia telekomunikačných zariadení bolo dodané zariadenie na analýzu, LAN tester, protokolový analyzátor, systém pre zber dát a záznam dát, sieťový smerovač či digitálna IP pobočková ústredňa. Na ďalšie odborné pracovisko boli zakúpené elektrické zariadenia vrátane meracích prístrojov a trenažérov. V škole bola zabezpečená bezbariérovosť prostredníctvom plošiny pre imobilných.

„Hotelka“: Vynovili kuchyňu či učebne

V hotelovej akadémii boli v rámci projektu zrealizované stavebné úpravy kuchyne, učební aj sociálnych zariadení. Predmetom stavebných úprav boli nové podlahy, obloženie a vymaľovanie miestností, nové svietidlá, rekonštrukcia vodoinštalácie, realizácia nových bezbariérových toaliet a vstupov. Taktiež bol na škole nainštalovaný nový stoličkový výťah pre imobilných.

„Popri stavebných prácach prebiehala aj modernizácia cvičných kuchýň a učební obsluhy. Okrem iného boli dodané pracovné a umývacie stoly, chladiace skrine, univerzálne roboty, mlynčeky na mäso, krájače zeleniny, sporáky, ohrievací výdajný vozík, chladiaci stôl, váhy, kávovary, výrobník čokolády, umývačka na sklo, vinotéka, ohrevný aj chladiaci bufetový stolík. Som presvedčený, že táto modernizácia nám umožní poskytovať praktickú prípravu na najvyššej úrovni a naši študenti tak získajú potrebné skúsenosti do ich budúceho pracovného života,“ dodal Ladislav Blaškovič, riaditeľ Hotelovej akadémie Ľ. Wintera.

Okrem stavebných prác vybavili i dielne

V Strednej odbornej škole technickej v Hlohovci bola v rámci stavebných prác vymenená rozvodňa a podlahy v dielňach, vymaľované steny a zrekonštruované sociálne zariadenia na bezbariérové. Popri stavebných prácach prebiehalo aj obstarávanie na materiálno-technické zabezpečenie. Cieľom realizácie tejto aktivity bolo zabezpečiť pre školu zariadenia pre strojárske, elektrotechnické a zváračské dielne a taktiež informačno-komunikačné technológie. Do dielní boli dodané zváračky, virtuálny zváračský simulátor, profesionálne ručné mechanické a elektrické náradie, dielenské pracovné stoly, CNC sústruh a rôzne elektrotechnické trenažéry.

Trnavská župa aj počas školského roka 2023/2024 pokračuje v rozvoji systému duálneho vzdelávania. Študenti zapojení do tohto systému môžu získať župný balíček výhod, do ktorého patrí napríklad mesačné finančné štipendium, bezplatné cestovanie prímestskými autobusmi aj ubytovanie v internátoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika