Zbavte sa starostí s povinnosťami týkajúcimi sa BOZP

  • Inzercia
  • 23. februára 2024, 15:17

Bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (BOZP) má veľká časť ľudí spätú len s pravidelnými školeniami, ktoré sa BOZP týkajú. Obzvlášť to platí pri zamestnancoch na pracoviskách s minimálnym rizikom, akými sú napr. kancelárie.

(Autor: Rapeepat / Stock.adobe.com)

Povinnostiam týkajúcim sa BOZP sa žiadna firma nevyhne

Do protikladu k spomínaným zamestnancom v kanceláriách môžeme dať pracovníkov na stavbách, či vo výrobe a podobných rizikovejších pracoviskách, ktorí bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci viac riešia aj „v praxi“. Ako to je ale z pohľadu zamestnávateľa?

Čo sa týka legislatívy, BOZP sa týka všetkých firiem. Aj ak má firma len 1 zamestnanca, povinnostiam týkajúcim sa BOZP sa nevyhne. A tiež nezáleží na tom, či zamestnanci firmy na stavbe oceľovými skrutkami upevňujú rôzne konštrukcie, alebo trávia pracovnú dobu za počítačmi v kancelárii.

Okrem prípadnej ujmy na zdraví hrozí firmám pri pochybení v dodržiavaní zásad BOZP aj pokuta, ktorá môže dosiahnuť až 100 000 €. Povinnosti týkajúce sa BOZP preto rozhodne netreba brať na ľahkú váhu.

Nechajte tieto povinnosti na iných

Ak chcete mať istotu, že z hľadiska BOZP máte všetko „na poriadku“, najlepší riešením je nechať tieto povinnosti na firmu, ktorá v tejto oblasti poskytuje komplexné zabezpečenie služieb. Či už ide o bezpečnostné audity, vypracovanie BOZP dokumentácie, alebo školenia zamestnancov, tím skúsených technikov BOZP sa o to postará.

Ako spolupráca s takouto firmou prebieha? Prvoradý je BOZP audit, ktorý zhodnotí aktuálny stav BOZP vo vašej firme. V prípade nedostatkov budú vykonané potrebné zmeny. Následne sa vypracuje potrebná dokumentácia týkajúca sa BOZP.

Po týchto úvodných náležitostiach nasleduje dlhodobá „starostlivosť“ o veci týkajúce sa BOZP. To znamená „stráženie“ termínov školení, vykonávanie prehliadok pracovísk, spracovávanie harmonogramu revízií zariadení a tiež zastupovanie pri prípadných kontrolách.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof