Na zastupiteľstve rokovali aj o téme aquaparku

Téma piešťanského aquaparku na februárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva opäť po dlhej dobe ožila. V rámci bodu, ktorý sa zaoberal aktualizáciou územného plánu mesta Piešťany, požiadal o slovo zástupca českej spoločnosti Z-Group, Vlastimil Semela, a požadoval od poslancov zmenu územného plánu mesta tak, aby pri výstavbe aquaparku mohli stavebne zasiahnuť do biokoridoru Kaluža.

Zástupca spoločnosti Z-Group, Vlastimil Semela, požadoval od poslancov zmenu územného plánu mesta. (Autor: pror)

„Ide o veľmi staré dreviny, ktoré po ich odstránení nahradíme niečím ušľachtilejším,“ vysvetľoval vo svojom príhovore Vlastimil Semela. Ako ďalej doplnil, ich vynovený projekt je vraj podstatne skromnejší ako ten pôvodný bombastický, ktorý verejnosti predstavil ešte v roku 2018 pred koncom funkčného obdobia primátora Miloša Tamajku.

Na túto požiadavku reagoval primátor Peter Jančovič, ktorý objasnil, že biokoridor je ekosystém, ktorý zabezpečuje rozmanitosť podmienok a foriem života v krajine a druhová skladba a vek vegetácie tu nehrá rolu.

My teda pripomenieme verejnosti, o akých „staviteľov“ aquaparku ide. Týždeň pred komunálnymi voľbami v roku 2018, keď sa vtedajší primátor Tamajka opäť uchádzal o svoj post, zorganizoval aj za účasti Semelu údajne historický deň, keď sa v Piešťanoch začína stavať aquapark.

Vlastimil Semela v roku 2018 na lúke za poliklinikou, kde primátor Miloš Tamajka ohlasoval začatie výstavby piešťanského aquaparku.

Chlebíčky a ponalievaný sekt ako pohostenie k tejto slávnostnej atmosfére nemohli chýbať. Vo svojich príhovoroch si síce hlavní protagonisti o začatí výstavby protirečili, ale médiá táto šaškáreň na lúku za poliklinikou prilákala. Samozrejme, nič sa nestavalo, nakoľko Z-Group vtedy nemal na aquapark stavebné povolenia a ani povolenia na čerpanie liečivej vody.

Tu však je tiež potrebné ozrejmiť, že geotermálna voda z vrtu GTP-1, ktorý Z-Group vlastní, je identická s vodami prírodných liečivých zdrojov v Piešťanoch, lebo sa formuje v tej istej otvorenej hydrogeologickej štruktúre.

Kým vojenské kúpele na Teplickej ulici alebo kúpele na Kúpeľnom ostrove unikátne vlastnosti termálnej vody využívajú na liečebné procedúry, v plánoch, ktoré Semela za primátorovania Tamajku predstavil verejnosti, mala byť liečivá voda používaná len ako zdroj tepla pre aquapark.

Podľa ustanovenia zákona o prírodných liečivých vodách prírodný liečivý zdroj sa využíva na liečebné účely, nie na vykurovanie bazénov určených na rekreačné účely, ako to zamýšľala Z-Group. Tak ako zákony chránia slovenský poklad – zdroje podzemnej pitnej vody, chránia aj využívanie liečivej vody pred jej zneužitím na iné ako liečebné účely.

Navyše, kým v Čechách dvaja z trojčlenného klanu Zemekovcov boli právoplatne odsúdení za podvody so solárnou energiou na dlhoročné nepodmienečné tresty, v Piešťanoch im Tamajka pomáhal predstaviť ich zámer zneužívať vzácnu liečivú vodu na kúrenie.

V súčasnosti zástupca spoločnosti Z-Group, Vlastimil Semela, od mesta požaduje zmenu územného plánu, aby mohli pri stavebnej činnosti vyrúbať časť chráneného biokoridoru.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana