Podlahové kúrenie či klasické radiátory? Obe majú svoje výhody

  • Inzercia
  • 21. februára 2024, 15:26

Je to vec pohodlia, nákladov i estetiky. Hovoríme o kúrení, ktoré je v našich zemepisných šírkach nevyhnutnou súčasťou akéhokoľvek rodinného domu, bytu či nebytového priestoru. Zostáva však otázkou, akú formu kúrenia si doma zaobstarať – podlahové alebo ´klasické´ prostredníctvom radiátorov?

(Autor: New Africa / stock.adobe.com)

Podlahové s viacerými benefitmi

Modernejšou voľbou je podlahové kúrenie, ktoré nájdeme v mnohých novších stavbách. Ako názov napovedá, teplovodné rozvody sú zabudované pod podlahou, teplo teda vychádza priamo z nej. Je to príjemný pocit najmä v zime, ak môžete doma chodiť naboso a podlaha nie je studená, ale naopak, na pocit teplá. Výhodou sú inteligentné systémy, ktoré kúrenie regulujú podľa teploty či slnečného svitu, čím môžete ušetriť na nákladoch a mať byt vykúrený na ´akurátnu´ teplotu. Rovnako je tu aj estetická stránka, keď priestor, ktorý by inak zaberali radiátory, môžete využiť na niečo iné. Podlahové kúrenie využíva najmodernejšie technológie. Samotné teplo rozvádzajú napríklad pex al pex, inak nazývané ako plastohliníkové rúry vedúce z tepelného zdroja.

Alebo klasika v podobe radiátoru?

Aj klasické riešenie v podobe radiátorov má svoje benefity. Medzi tie môžeme zaradiť nižšiu vstupnú investíciu a možno veľmi ľahko regulovať teplotu radiátora. Netreba na to žiadne moderné technológie, stačí potočiť kohútikom. V tomto sú moderné radiátory osvedčenou klasikou, avšak oproti podlahovému kúreniu v niečom aj zaostávajú. Ak hlavne chodíte často preč, tak nie je úplne efektívne nechať kúrenie naplno, pretože neviete, aké bude za sedem dní počasie. Rovnako naopak, ak kúrenie vypnete, a prudko sa ochladí. Inteligentné systémy v podlahovom kúrení vedia toto vyhodnotiť a príjemne miestnosť temperovať.

Nezabúdajte na príslušenstvo

Pri rozhodovaní sa o spôsobe vykurovania nezabúdajte aj na dodatočné príslušenstvo, ktoré je nevyhnutné pre správny chod systému. Sú to aj spomínané plastohliníkové rúry, resp. pex al pex, ktoré sú odolné voči korózii, ľahko sa ohýbajú a sú hygienicky nezávadné, takže sa okrem rozvodu tepla v podlahovom kúrení dajú využiť aj na rozvody teplej vody. Je dôležité myslieť aj na takéto veci, aby ste si zabezpečili správnu funkčnosť celého vykurovacieho systému u seba doma.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea