Pamätník na mieste vraždy Jána Kuciaka chce kraj začať stavať ešte v tomto roku

  • Kraj / Spravodajstvo
  • 21. februára 2024, 14:26

Trnavský samosprávny kraj pokračuje v prípravách na vytvorenie pietneho miesta na mieste vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. S výstavbou Pamätníka slobody slova vo Veľkej Mači v okrese Galanta plánuje po získaní všetkých povolení a po verejnom obstarávaní začať ešte v tomto roku. Pri príležitosti 6. výročia od vraždy o tom informoval Úrad Trnavského samosprávneho kraja.

(Autor: FB Trnavský samosprávny kraj)

„Pamätník bude symbolom pocitu nerovnováhy a trvalej zmeny. Bude pripomínať nechcené udalosti z minulosti a ponúkne priestor na reflexiu, pohľad do budúcna. No jeho symbolika má svoje miesto v spoločnosti aj dnes, pretože význam slobody slova a jej zneužívania je aktuálny doma i vo svete,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič. V župnom rozpočte je na pamätník vyčlenených dokopy 500-tisíc eur, v tomto roku sa z tejto čiastky ráta s výdavkami na úrovni 200-tisíc eur.

V decembri 2021 vyhlásila župa výtvarno-architektonickú súťaž, v ktorej porota vyberala z takmer tridsiatich návrhov zo Slovenska i zahraničia. Výsledky súťaže boli vyhlásené v máji 2022, pričom víťazný návrh s názvom Záhrada pochádza od Benjamína Brádňanského, Víta Haladu a Martina Piačeka. Víťazný návrh pracuje s naklonením pozemku, čo evokuje pocit nerovnováhy, vychýlenia a trvalej zmeny. Na želanie pozostalých boli pred rokom zbúrané všetky objekty na pozemku vo Veľkej Mači, kde si Jána Kuciak s Martinou Kušnírovou prerábali starší rodinný dom.

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili pred šiestimi rokmi v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Za tento čin boli právoplatne odsúdení strelec Miroslav Marček, jeho komplic Tomáš Szabó a sprostredkovateľ Zoltán Andruskó.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Roland, zajtra Viktória