Dcéra Martiny Moravcovej má za sebou premiéru na svetovom šampionáte

  • Plávanie / Šport
  • 21. februára 2024, 00:04

Martina Moravcová je legenda slovenského plávania. Na prvé veľké podujatie išla už ako 16-ročná. V roku 1992 bola najmladšou členkou československej výpravy na olympijských hrách v Barcelone. Neskôr prišli medailové úspechy či svetové rekordy. V jej šľapajach ide aj dcéra Karolína Valko, ktorá sa odmalička venuje plávaniu.

Karolína Valko (vľavo dole) (Autor: SPF)

Na februárovom svetovom šampionáte v katarskej Dohe nastúpila za Slovensko na súťaž miešaných štafiet na otvorenej vode. Má pritom ešte len 13 rokov. Valko plávala za Slovensko na druhom úseku. Štafeta v zložení Tomáš Peciar, Valko, Lucia Slamová a Richard Urban obsadila 21. priečku. Slamová a Valko boli najmladšie účastníčky súťaže a vekový priemer slovenskej štafety je 16 rokov.

„Na začiatku môjho úseku sa mi podarilo zavesiť sa za niekoľkých rýchlejších plavcov, čo mi pomohlo. Boli to moje prvé preteky v mori a bojovala som až do konca,“ reagovala Karolína Valko pre stránku Slovenskej plaveckej federácie.

Titul majstrov sveta získali Austrálčania, keď zvíťazili s rozdielom len 0,2 sekundy pred Talianskom. Súťaž miešaných štafiet v diaľkovom plávaní je relatívne novou disciplínou, pláva sa na vzdialenosť 4x 1500 metrov. Zatiaľ je len v programe majstrovstiev sveta, nie na olympijských hrách.

Karolina Valko sa venuje plávaniu odmalička a je majsterkou Slovenska na 1500 m voľný spôsob vo svojej vekovej kategórii. Pravidelne sa zúčastňuje plaveckých súťaží aj v Amerike. Vlani v marci zvíťazila v siedmich individuálnych disciplínach v rámci Texas Age Group Champs.

„Vlastné deti sa asi najhoršie trénujú aj vychovávajú. Na moju radu dá, ale tým, že ju netrénujem, nie sú medzi nami také trenice. Skôr sa jej snažím napomáhať a usmerňovať ju,“ opisovala Martina Moravcová pre Sportnet vlani.

„Jej súťaže prežívam, ale je to iné. Preto, aj keď ju chcem viac vtiahnuť do plávania, beriem ju so sebou, aby vypomáhala s časomerom na univerzitných súťažiach. Veľmi ju baví sledovať plavcov, ako sa pripravujú, hecujú, skáču do vody… Keď je na tribúne, až tak ju to nebaví. Pri bazéne vidí, akí sú pretekári po pretekoch hotoví. Že nie sú schopní päť minút po doplávaní vstať a od námahy nevedia chytiť dych. Hovorila som jej, že keď bude schopná vložiť do výkonu takú energiu, aby po pretekoch nebola schopná vstať a odísť, až vtedy do toho dala maximum,“ doplnila Moravcová.

zdroj: SPF/Sportnet

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana