Výstavba cyklocesty z Piešťan do Vrbového sa začala

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 20. februára 2024, 00:01

Desiatky rokov trvajúci sen obyvateľov Trebatíc, Krakovian a Vrbového neustále podporovaný ich samosprávami sa stáva realitou. V utorok 20. februára sa odovzdaním staveniska začínajú práce na cykloceste medzi Vrbovým a Piešťanmi. Ťažiskom projektu je cyklotrasa s dĺžkou 7,3 kilometra na telese nevyužívanej železničnej trate medzi týmito mestami. V priľahlých obciach vzniknú zóny s upokojenou dopravou v dĺžke viac ako desať kilometrov, ktoré cyklistov privedú k cyklotrase.

Cyklocesta povedie v telese desiatky rokov nevyužívanej železnice. (Autor: pror)

V Piešťanoch v rámci tohto projektu pribudne cyklistický koridor s dĺžkou 280 metrov. Výška investície po ukončení verejného obstarávania dosiahla sumu 4,8 milióna eur a stavba cyklochodníka z Piešťan do Vrbového má byť podľa zmluvy ukončená do dvanástich mesiacov. Projekt financuje ministerstvo dopravy nenávratnou pôžičkou z Plánu obnovy a odolnosti SR.

To, že neuvádzame piešťanskú samosprávu, ktorá by tento sen spolu s ostatnými samosprávami rovnako intenzívne zdieľala, je úmyselné. Bolo totiž obdobie, a to hlavne v rokoch 2014 až 2018, keď mestskí poslanci z regionálneho politického zoskupenia Spoločne pre Piešťany pod vedením Tomáša Hudcoviča hádzali ostatným zúčastneným samosprávam pod nohy nieže polená, ale rovno poriadne brvná. Lídrom v marení zámeru cyklocesty v telese železnice z Vrbového do Piešťan bol práve Hudcovič s jeho spolustraníkom Petrom Veverkom. Istý čas dokonca tri zúčastnené samosprávy pre neochotu Piešťan spolupracovať uvažovali, že v projekte budú pokračovať samostatne a cyklotrasu v kúpeľnom meste ukončia pri okružnej križovatke pri Tescu.

V roku 2018 sa Hudcovičovo hnutie rozpadlo a po následných komunálnych voľbách sa v zastupiteľstve aj na radnici zmenil prístup k výstavbe cyklochodníka. K zámeru tak pribudla i časť od Tesca až po podchod popod železnicu pre peších a cyklistov na Vrbovskej ceste. Odtiaľ je už v súčasnosti cyklocesta napojená na novú trasu na Dopravnej ulici a po zrealizovaní rekonštrukcie Prednádražia sa cyklisti dostanú mimo frekventovaných ciest pre automobily v podstate až k Váhu. Odtiaľ popri Váhu na kolokruh okolo Sĺňavy, prípadne v smere proti prúdu rieky po cykloceste cez Hornú Stredu a Nové Mesto nad Váhom až do Nemšovej.

Piešťanská radnica plánuje aj prípojku cyklocesty z hlavnej trasy v smere do Kocuríc, ktorá sa na cyklochodník pripojí v mieste, kde je v súčasnosti železničný prejazd a povedie popri cesta II. triedy.

Súčasné vedenie mesta spolu s väčšinou zastupiteľstva odsúhlasilo i čisto piešťanskú investíciu súvisiacu s cyklochodníkom do Vrbového, a to odbočku z hlavnej trasy do miestnej časti Kocurice. V tohtoročnom rozpočte sú síce finančné prostriedky vyčlenené len na vyhotovenie projektovej dokumentácie, ale podľa slov primátora Petra Jančoviča na samotnú realizáciu pripojenia Kocuríc cyklochodníkom sa mesto bude snažiť získať financie z eurofondov.

Hlavná zásluha, že to i napriek problémom zo strany piešťanskej samosprávy nevzdal, patrí starostovi Trebatíc Jurajovi Valovi, ktorý ako líder projektu stál pri tomto sne od samotného počiatku, keď to bol len nápad, až do dnešného dňa, keď sa zo sna stáva realita.

Združenie obcí Zelená cesta, ktoré projekt zastrešuje, má od Železníc Slovenskej republiky prenajatú roky nevyužívanú trať Piešťany – Vrbové. Po odstránení koľajníc, podvalov a časti štrkového lôžka bude na nej vybudovaná cyklotrasa s asfaltovým povrchom a šírkou tri metre. Priľahlé technické zariadenia budú zakonzervované pre prípad obnovenia železničnej trate niekedy v budúcnosti. V súčasnosti medzi Piešťanmi a Vrbovým neexistuje žiadna bezpečná cesta pre cyklistov. K dispozícii je len veľmi frekventovaná cesta II. triedy č. 499. Združenie Zelená cesta založili pred piatimi rokmi mestá a obce Piešťany, Vrbové, Trebatice a Krakovany.

Železničnú trať z Piešťan do Vrbového otvorili v októbri 1906, v druhej polovici minulého storočia jej úlohu preberali autobusy. Osobná preprava na trati Piešťany – Trebatice – Krakovany – Vrbové sa definitívne skončila v roku 1978.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika