Kráčať krajinou s Pavlom Blažekom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. februára 2024, 00:01

Kráčať krajinou, nechať sa unášať priestorom, bezcieľne blúdiť, zastaviť sa s výhľadom a počuť pritom plynúť čas… Aj takéto pocity môže zažiť návštevník výstavy Pavla Blažeka v Galérii Domu umenia Piešťany.

Obrazy Pavla Blažeka sú v priestoroch Domu umenia prístupné do 10. marca. (Autor: Barbora Likavská)

Farby akrylových plôch si každého podmania, možno aj uhranú, no pohľad do krajiny nemusí byť len romantickým zážitkom. Vo výtvarnej tvorbe Pavla Blažeka je to skôr krajina duše, do ktorej nás pozýva. Krajina s jej hlbinami, zákrutami, utajenými tôňami i bolestným tušením nevypovedaného. Postavy na plátnach figurálnych motívov sa stretávajú akoby letmo, vnímame iskrenie ich dotyku, ku ktorému nakoniec nedôjde.

Autorom sme pozvaní domyslieť si príbeh obrazu, vložiť doň vlastnú skúsenosť, nechať sa osloviť a preniknúť explóziou farieb a tvarov, žiarivou fantáziou, ktorá sprítomňuje hlbiny každodennosti, často bolestné a temné.

Kurátorka výstavy s názvom Dotykom krajiny, Iveta Lenická, vyznačuje priestor Blažekovej imaginácie ako dramatickú emocionalitu, expresivitu farieb a tvarov, kde štruktúra umeleckého výrazu spontánne smeruje k zážitku koloristickej symfónie. Pre návštevníka výstavy sa krajinou Pavla Blažeka stáva aj priestor hlboko meditatívny, privátny a navýsosť intímny. Návštevníčky vernisáže z Rakúska našli v autorovom diele odkazy na surrealizmus a Reného Magritta.

Čo na to umelec? Súhlasí s právom na slobodu interpretácie, no skôr sa prihlási k dedičstvu Maxa Ernsta. Ale motívy svojej tvorby nachádza najmä v podjavorinskej krajine, na myjavských kopaniciach, v karpatskej prírode drsnej i ľúbivej. V nej necháva rezonovať originálne tvaroslovie, v nej vypovedá autobiografiu i dedičstvo dávnej mytológie.

Blažekova výstava je pozvaním aj do krajiny intelektu – v renesančných citáciách Danteho Božskej komédie a pri dešifrovaní barokových fragmentov starých majstrov. K intelektuálnej interakcii, k reflexii vlastných zážitkov nás autor priamo vyzýva o to naliehavejšie, čím je pre nás náročnejšie umenie stíšiť sa v krajine chaosu a deštrukcie.

Obrazy, prístupné v priestoroch Domu umenia do 10. marca, odkazujú aj na vývoj autorského rukopisu od 80. rokov minulého storočia až po nezameniteľný a jedinečný štýl, ktorý reprezentuje v súčasnej slovenskej výtvarnej tvorbe. Slávnostnú vernisáž spolu s autorom a kurátorkou výstavy otvorila riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová. O hudobnú zložku sa postarali člen Opery Slovenského národného divadla Ivan Ožvát a Eliška Rusnáková, frekventantka II. cyklu klavírnej triedy Márie Marcinkovej na Základnej umeleckej škole v Piešťanoch. Ako na vernisáži zaznelo, aj vy ste srdečne pozvaní vstúpiť do krajiny obrazov Pavla Blažeka.

DUP SF

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof