Bez kultúry by sme boli ako opice na stromoch

Bez kultúry by sme boli ako opice na stromoch – aj to bol výrok, ktorý odznel v piatok 9. februára večer v piešťanskom kine Fontána z úst kurátora Ľuboslava Mozu pri príležitosti vernisáže výstavy obrazov Tomáša Rollera nazvanej Eidolon Tarot.

Autor obrazov Tomáš Roller (vľavo) demonštruje výklad tarotu pred publikom (Autor: dan)

Farebné, zaujímavé a mystické, ale napriek tomu nie prvoplánové. Takto by sa dali opísať diela, ktoré si záujemcovia môžu pozrieť do 10. marca. Talentovaný umelec Tomáš Roller vyniesol na svetlo sveta netradičné obrazy. Nechal sa viesť tarotovými kartami, z ktorých každú chce stvárniť podľa svojej inšpirácie.

Veštecké tarotové karty tvorí 22 kariet Veľkej Arkány, ktoré sa nazývajú aj Tromfy, a zobrazujú hlavné symboly alebo archetypy. Patria sem Blázon, Milenci, Smrť a Svet, ktoré predstavujú podstatné symboly, fázy života alebo sily, ktoré na nás pôsobia. Zvyšok najpoužívanejšieho Crowleyho tarotu tvoria karty Malej Arkány, do ktorej patrí 56 kariet. Tie sú rozdelené do štyroch skupín podľa štyroch živlov – Palice (oheň), Meče (vzduch), Čaše (voda) a Mince (zem). Každá z kariet má svoju jedinečnú interpretáciu, najsilnejšie sú však karty Veľkej Arkány. Ako s prvými sa Tomáš Roller rozhodol popasovať práve s nimi. Vo Fontáne si môžete pozrieť iba časť kariet, zvyšné stále čakajú na svoje stvárnenie.

Ilustrácia tarotových kariet je niekoľkoročný proces, ktorý vyžaduje nielen dokonalú znalosť tarotu, ale aj určité umelcove mystično. Ak sa berie do úvahy výklad kariet, pri ktorom vykladajúci analyzuje svoje pocity aj pomocou farby alebo obrázku na karte podľa toho, ako na neho vplýva, na umelca padá ťažké jarmo dokonalého stvárnenia danej karty, pretože to v konečnom dôsledku rozhoduje o smerovaní veštby. Slovo Eidolon, ktoré zaznieva v názve tarotu, ešte umocňuje tajomstvo a mystiku, keďže jeho interpretáciou je podľa gréckej mytológie tieň človeka, zdanlivý obraz, prízrak.

Vernisáž viedol majster slova, kurátor Ľuboslav Moza, ktorý v príhovore poukazoval na nenahraditeľnú časť kultúry vo svete aj v obyčajnom živote jednotlivca. Podľa jeho slov sú kultúra a veda jediné veličiny, ktoré nás odlišujú od zvierat. V dnešnej dobe sme však zavalení informáciami, preto často nevieme odlíšiť skutočné majstrovstvo od bežného kopírovania. Hudobne celú akciu sprevádzala mladučká umelkyňa Veronika Hubináková dokonalou hrou na saxofóne.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof