Fotonávrat k Fašiangom: Po Krakovanoch opäť chodili šablári

Už iba v niektorých obciach Piešťanského okresu sa zachovávajú fašiangové tradície. V Krakovanoch si však na tom dajú záležať – fašiangová zábava a ľudová muzika tam vyhrávali v sobotu 10. februára od skorého rána.

(Autor: dan)

Fašiangové tradície spojené s pochovávaním basy boli kedysi v každej dedine. Vplyvom času však tradície vymreli, starší, ktorí si ich dobre pamätali, sa pominuli a ich kriesenie býva ťažká a piplavá, no záslužná práca. Po takejto ceste sa pustila aj nositeľka tradícií Daniela Piscová z Krakovian. Pod jej láskavou a trpezlivou rukou oslavy fašiangov vstávajú aspoň v tejto obci z popola.

„Chodenie pod šable si Krakovany udržiavali dlhé roky. Pamätám si, že v určitom období v našom regióne to bolo iba u nás a v Chtelnici. U nás chodia šablári, v Chtelnici chodia a skáču šabľovníci. Tam to pretrváva stále, no so zánikom dychovej hudby v Krakovanoch zaniklo aj chodenie pod šable. Tento rok sme sa rozhodli tradíciu obnoviť, bude to však náročné. Generácie sa vymenili, je veľa prisťahovaných ľudí, ktorí nemali možnosť zažiť fašiangovú obchôdzku,“ porozprávala o obnove tradície Piscová.

Na fašiangovom šabľovom pochode sa tradične ulieva pálenka a pred pôstom sa treba dobre najesť zabíjačky a šišiek. Ľudová hudba, rôzne kostýmy a veselenie sa pri tradičných piesňach nemôže chýbať.

Kedysi šablári chodili do každého domu. Gazdiné sa v tejto deň pekne obliekli, naškrobili, napiekli fánky a šišky, prichystali zabíjačku. Pre mnohé z nich to bol jeden jediný deň v roku, keď sa mohli zabaviť. Šablári prišli do každého domu a poriadne gazdinú vytancovali. Neobišli ani domy, v ktorých bol smútok, tam zahrali smutnú pesničku ako spomienku na zosnulého. Počas dňa sa šablári nemohli priveľmi opiť, aby večer zvládli pochovať basu. Tradične im však v každom dome naliali, tak po prejdení jednej ulice už mali dobre chytené. Traduje sa, že počas roka šablári trénovali, aby náročný deň zvládli. Preto sa aj počas fašiangov posilňovali šiškami, fánkami či zabíjačkovými špecialitami.

V sobotu sa počas ranného šablárskeho pochodu predviedli so svojimi vystúpeniami Folklórna skupina Krakovčanka, Folklórny súbor Lusk a Detský folklórny súbor Krakovanček. V múzeu sa podávali tradičné fašiangové špeciality ako šišky či zabíjačkové taniere.

Večer sa po odpoludňajšom vytriezvení všetci stretli v kultúrnom dome, kde im prináležalo basu pochovať. Im do kroku a base do hrobu zahrala Kopaničiarska muzika Adama Foltína. A keďže je už basa po smrti, nezostáva nám nič iné, len postiť sa, za basou smútiť a tešiť sa, keď konečne z hrobu vstane.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof