S teplejším počasím sa do ulíc vrátili aj zelené kolobežky

Mnohí si už iste všimli, že sa do piešťanských vrátili zelené tátoše – zdieľané kolobežky Bolt, ktoré sú po zimnom odpočinku pripravené brázdiť ulice mesta. Časť ľudí ich miluje a iná nenávidí. Najmä staršie ročníky sa na relatívne novú možnosť dopravy pozerajú s nevôľou.

(Autor: vd)

Heslom firmy, ktorá kolobežky prenajíma a rovnako aj manifestom, ktorý sa tiahne počas ich pôsobenia v celej Európe, je: „Robiť mestá pre ľudí, nie pre autá.“ Zníženie množstva áut, a tým aj uhlíkovej stopy je prvoradou myšlienkou celého fungovania projektu. Zdieľané kolobežky, bicykle či autá prenikli naprieč celou Európou, kde sú značne obľúbené, aj k nám.

Zelené kolobežky v Piešťanoch nie sú žiadnou novinkou, zavítali k nám už v roku 2021. Ulice mesta na nich zväčša brázdia deti alebo študenti či mladí ľudia. V minulom roku pred jarným návratom boli kolobežky upgradované o viaceré funkcie, ktoré mali zaistiť bezpečnosť chodcov i ich používateľov.

Implementácia niečoho nového, moderného sa nie vždy stretla s porozumením u časti obyvateľov, rovnako je potrebné si uvedomiť, že naše mesto je zložené z väčšej polovice zo starších ľudí. Napriek tomu sa kolobežky stretli s obľubou u mladšej časti obyvateľstva. Sú finančne dostupné, lacnejšie ako taxíky a podľa údajov z GPS kolobežiek boli využívané najmä na premiestňovanie sa do centra mesta či do práce.

V krajinách smerom na západ je bežné používanie zdieľaných bicyklov a kolobežiek na dochádzanie za prácou či naspäť. S prihliadnutím na to, že Piešťany sú malé mesto, kde na dochádzanie nepotrebujete auto, by kolobežky mali byť oveľa obľúbenejšie.

Je reálne, že nová parkovacia politika mesta, ktorá to neuľahčuje tým, čo za parkovanie platiť nechcú, prinúti viac ľudí sadnúť na bicykel či požičať si kolobežku. Dúfať však, že sa mentalitou ocitneme v tomto probléme kúsok západnejšie, je nateraz zrejme utópiou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila