Riaditeľa Balneologického múzea búdu z funkcie odvolávať krajskí poslanci

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 13. februára 2024, 14:24

Riaditeľov knižníc, galérií a múzeí v Trnavskom kraji majú plošne odvolať, týka sa to aj Vladimíra Krupu, riaditeľa Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch. Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja bude v stredu rokovať o odvolaní z funkcií sedemnástich riaditeľov svojich kultúrnych inštitúcií, zároveň rozhodne o vyhlásení výberových konaní na ich miesta. Tie budú otvorené aj pre doterajších riaditeľov, ktorí budú mať možnosť obhájiť svoj mandát.

(Autor: FB Balneologické múzeum Piešťany)

Trnavský samosprávny kraj ešte v roku 2018 zaviedol systémové opatrenie v podobe päťročného funkčného obdobia riaditeľov v kultúre. Župan Jozef Viskupič to vtedy vysvetľoval potrebou vytvárať prirodzený tlak na riaditeľov, aby po piatich rokoch museli podať odpočet toho, čo urobili, a zároveň ponúkli nové vízie a nápady.

Výberové konania budú podľa dôvodovej správy prebiehať za účasti odbornej verejnosti, zástupcov Úradu Trnavského samosprávneho kraja a komisie pre kultúru, národnostné menšiny a šport. Výberové konanie sa nebude týkať Trnavského osvetového strediska, kde bol riaditeľ Dušan Blahút do funkcie vymenovaný len minulý rok.

Medzi odvolanými budú okrem riaditeľky Divadla Jána Palárika v Trnave, Zuzany Hekel, všetci riaditelia múzeí, galérií a knižníc, ktorých zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj. Pred piatimi rokmi väčšina z odvolaných riaditeľov obhájila svoje pozície, nových malo päť kultúrnych ustanovizní. O uvoľnené miesta po odvolaných riaditeľoch vtedy nebol veľký záujem, v deviatich prípadoch sa prihlásil len jeden uchádzač.

Princíp päťročného mandátu pre štatutárov kultúrnych inštitúcií už zaviedli aj ďalšie vyššie územné celky a Ministerstvom kultúry SR bol implementovaný i do legislatívy v podobe novely Zákona o múzeách a galériách a Zákona o kultúrno-osvetovej činnosti.

(pror)/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián