Svetozára Mydla si uctili výstavou v knižnici

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. februára 2024, 00:01

O tom, že umenie stiera hranice medzi minulosťou a prítomnosťou, medziľudským bytím a univerzom, ba dokonca medzi životom a smrťou, svedčí výstava slovenského výtvarníka, ilustrátora, grafika, grafického dizajnéra, typografa, karikaturistu a maliara Svetozára Mydla v Mestskej knižnici mesta Piešťany.

Návštevníci nájdu na výstave autorove jedinečné ilustrácie. (Autor: archív MsK)

Výstava vznikla v spolupráci so Slovenským centrom dizajnu – Slovenským múzeom dizajnu a jej súčasťou sú besedy, vzdelávacie diskusie, scénické čítania, workshopy a komentované prehliadky.

Na slávnostnej vernisáži, ktorá sa uskutočnila v pondelok 29. januára, sa stretla umelcova rodina – manželka Milena, dcéra Petra, vnuk Svetozár a vnučka Izabela, zástupcovia Radošinského naivného divadla, vydavateľstva Buvik, časopisu Slniečko, priatelia a známi. Bábkoherečky divadla TUŠ Barbora Krajč Zamišková a Kristína Sviteková hravou a vtipnou dramatizáciou predstavili deťom piešťanských škôl autorovu ilustračnú tvorbu a neformálnym rozhovorom s umelcovou rodinou vytvorili spoločne jeho ľudsky viacrozmerný osobnostný portrét.

Návštevníci nájdu na výstave autorove jedinečné ilustrácie, knižné obálky a knihy pre deti aj pre dospelých, ktorých spoločným znakom je zmysel pre recesiu, metaforické videnie sveta, kresliarska zručnosť, hra s písmom a typografiou, vytváranie nevšedných fantazijných spojení a koláží s neodmysliteľne humornou pointou. Knižný výber dopĺňajú návrhy na obaly gramoplatní a jeho plagátová tvorba, predovšetkým pre Radošinské naivné divadlo. Ako dlhoročný výtvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá ilustračne spolupracoval s časopisom Slniečko, v ktorom popri ilustráciách pokračoval v tradícii „rodičovskej“ dvojice Márie Ďuríčkovej a Miroslava Cipára a pre ďalšiu generáciu detí vytvoril novodobého Jožka Mrkvičku, ktorého legendárne príbehy sú súčasťou expozície.

Erbová je aj jeho ilustračná spolupráca s vydavateľstvom Buvik a spisovateľom Danielom Hevierom.

V roku 1996 získal Svetozár Mydlo za ilustračnú tvorbu pre deti Cenu Ľudovíta Fullu. V roku 2012 bol ocenený aj Hlavnou cenou Kremnických gagov za celoživotný prínos k výtvarnému humoru a v roku 2000 bol zapísaný na Čestnú listinu IBBY. Výstava je poctou k autorovým nedožitým 75. narodeninám a 10. výročiu jeho úmrtia. Pre návštevníkov je otvorená do konca marca.

Ľubica Kepštová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián