Odkaz Janka Alexyho ožil vo Fontáne

Pre niekoho známa osobnosť, pre niekoho nie. V dnešnej dobe mnohým miestnym pripomína Janka Alexyho už len po ňom pomenovaná ulica v obci Banka. Napriek tomu to bol slovenský velikán umenia, kultúry a jeden z prvých neoficiálnych kritikov umenia v medzivojnovom období. Jeho výstavu otvorila v utorok 30. januára vernisáž v piešťanskom Kultúrno-spoločenskom centre Fontána.

Z Alexyho obrazov sa zachoval iba jeden, ostatné sú v súkromných zbierkach. (Autor: dan)

Výstavu pri príležitosti 130. výročia narodenia Janka Alexyho nájdete do 25. februára vo foyeri kina Fontána a vstup na ňu je bezplatný, ale aj bezbariérový. Na výstave môžu návštevníci vidieť nielen súbor maliarových výtvarných diel, ale i jeho literárne diela a články, ktoré uverejňoval.

Výtvarník Janko Alexy žil vo vilke na Červenej veži.

Kurátori výstavy Vladimír Krupa a Martin Valo počas vernisáže priblížili obecenstvu život a dielo významného umelca. V priebehu života žil aj v Piešťanoch, kde organizoval umeleckú kolóniu. Zážitky z vilky s bielymi stenami, ktorú mal postavenú na Červenej veži, opísal vo svojej knižke Život nie je majáles, z ktorej na vernisáži predčítaval kurátor Valo.

Okrem rozvíjania umeleckého tovarišstva v Piešťanoch sa významným spôsobom zasadzoval aj o zachovanie pamiatok v kúpeľnom meste a okolí. Známym je jeho článok z novín Piešťanský obzor, kde pojednáva o zrúcanine starého templárskeho kláštora na Kláštornej ulici, ktorá ho očarila: „Skoro bizarné je vidieť tieto ruiny v bezprostrednej blízkosti malej chalúpky, utiahnutej tam ako lastovičie hniezdo.“ V článku navrhuje aj jej opravenie a zachovanie. Nanešťastie, žiadny z jeho návrhov sa nenaplnil a z jedinej piešťanskej stredovekej stavby je dodnes stále len ruina.

Z Alexyho zbierky sa zachovalo niekoľko obrazov, ktoré daroval Piešťanom. Po presťahovaní sa do Bratislavy sa významnou formou zaslúžil o rekonštrukciu Bratislavského hradu. Hoci jeho snahy vyšli pri piešťanských pamiatkach nazmar, môžeme si ich pripomenúť vďaka jeho jemne satiricky a pritom láskavo napísaných príbehom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián