Neviditeľný život Eurídice Gusmão v preklade Piešťanky Eleny Seitlerovej

  • Knihy
  • 6. februára 2024, 16:40

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

(Autor: Portugalský inštitút)

Portugalský inštitút vydal debutový román brazílskej spisovateľky Marthy Batalhy – Neviditeľný život Eurídice Gusmão v preklade Piešťanky Eleny Seitlerovej. „Mnohé príbehy, ktoré sú opísané v tejto knihe, sa skutočne stali. Najreálnejší je život oboch hlavných hrdiniek, Eurídice a Guidy, vypovedajú o ženách v Brazílii a vo svete,“ hovorí autorka.

Dej románu sa odohráva v 40.-60. rokoch v Rio de Janeiro. Staršia sestra Guide zmizne bez stopy a mladšia Eurídice sa rozhodne byť poslušnou dcérou. Nasleduje svadba s tradične zmýšľajúcim mužom, Eurídice sa snaží vyhovieť manželovi, deťom, rodičom, spoločenským konvenciám… Autorka prináša aktuálne témy rodovej a sociálnej nerovnosti, nespravodlivosti a násilia okolo nás prostredníctvom príťažlivého panoptika postáv a dávky komickosti. Filmová adaptácia vznikla v roku 2019. 

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof