Mestský úrad sídli na Námestí SNP už 95 rokov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. februára 2024, 00:01

Mestský úrad Piešťany, predtým obecný úrad či miestny národný výbor, sídli v budove na Námestí SNP už 95 rokov. Budovu dostali piešťanskí mocipáni do užívania 2. januára 1929 ako novopostavenú dvojposchodovú budovu na bývalom Komenského námestí.

Slávnostné otvorenie nového piešťanského obecného domu v roku 1929. (Autor: archív Vojtecha Anderleho)

Budova podľa kroniky dlhé roky spĺňala náročné požiadavky administratívno-správneho centra na úrovni mesta. Oficiálne sa v nej začalo úradovať 19. januára 1929. Stavbu projektovali architekti J. Merganc a O. Klimeš, stavala ho firma Vilém Korbelka a spol. Max. Wasservogel.

Obecný úrad mal od roku 1929 v budove obsadené prízemie i prvé poschodie dvornej časti, ktoré bolo pôvodne určené pre múzeum. V suteréne boli dve miestnosti pre obecnú policajnú stráž. Zasadacia sieň, ktorá sa používala na zasadnutia obecného zastupiteľstva, obecnej rady a komisií, sa nachádzala na druhom poschodí budovy.

Pôvodne bol obecný úrad umiestnený v dome na Erdödyho ceste č. 1 na takzvanom hornom konci. „Bola to budova nepatrná a tvorila vlastníctvo panstva Erdödyho. V tejto budove bol umiestnený obecný úrad do roku 1889, keď bol premiestnený do Dolného konca do budovy na Štefánikovej ceste č. 4. Pozemok patril pôvodne panstvu Erdödymu, ktoré tento začaroval s obcou za pozemok tak zvanú chmelnicu,“ píše sa v kronike mesta.

V roku 1889 na tomto získanom pozemku postavila obec prízemnú budovu, ktorá stála do roku 1898, keď bola prestavaná na jednoposchodovú budovu a vo dvore boli vystavené hospodárske staviská pre tam bývajúceho obecného notára. V roku 1904 bola budova zväčšená. V tejto budove bol obecný úrad umiestnený do roku 1926, keď sa táto prepustila do vlastníctva justičnej správy a používala sa pre umiestnenie okresného súdu.

Predposledným sídlom úradu od roku 1926 do 2. januára 1929 bolo miesto na Mešťanskej ulici v dome Martina Antala. Toto umiestnenie bolo však len prechodné, kým bola súčasná budova obecného domu dohotovená. Tá aktuálna svojím reprezentačným rázom vynikala z miestnych verejných budov, bola ľahko prístupná a pomohla lokalite sa zlepšiť, keďže predtým tam boli len pozemky hospodársky alebo záhradnícky obrábané. Vybudovali sa nové cesty a Námestie Komenského, dnešné Námestie SNP sa stalo sa strediskom občianskeho života.

zdroj: Kronika mesta Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard