Swapy by sa mali zakladať na hlbších princípoch a hlavne by mali edukovať

Odevný a textilný priemysel je hneď po poľnohospodárstve druhý najväčší znečisťovateľ životného prostredia. A to hneď dvakrát – pri jeho výrobe a potom pri následnom spracovaní. Ročne sa na svete vyprodukuje 50 miliónov ton oblečenia a vyhodí až 90 miliónov ton textilného odpadu. Slováci podľa posledného merania Európskej únie sú stále fanúšikmi fast fashion a podliehajú módnym trendom a štýlom. Priemerný Slovák si kúpi 13 kilogramov textílií ročne a na Slovensku sa každých desať minút vyhodí až 460 kilogramov oblečenia.

(Zľava) Adriánu Tibenskú, Christophera Svitoka a Martinu Valkovú spojila vášeň pre slow fashion. (Autor: Kristína Doktorová/swapnito)

Najmä mladšia generácia si uvedomuje vplyv fast fashion na životné prostredie a zanechávanie uhlíkovej stopy a upúšťa od chvatných nákupov oblečenia a využíva princípy slow fashion. Čo je to slow fashion? Ako na úspešnú organizáciu swapu oblečenia? Dá sa vdýchnuť nový život prostredníctvom upcyclingu? Na naše otázky odpovedali Christopher Svitok, Martina Valková a Adriána Tibenská, organizátori a zakladatelia organizácie swapnito z Piešťan.

Prečo ste sa rozhodli organizovať Swap? Boli za tým osobné pohnútky alebo ste chceli edukovať ľudí o hnutí slow fashion?

Martina Valková: Moja cesta sa začala počas strednej školy, počas ktorej som chodila dobrovoľníčiť na swapy do Bratislavy. Narazila som na ne úplnou náhodou na sociálnych sieťach. V tom čase som sa s konceptom swapovania zoznámila a prišlo mi, že mimo Bratislavy takých udalostí veľa nie je, ak vôbec. Ďalším vplyvným faktorom bola moja mamina, ktorá sa vtedy venovala upcyclingu starých riflí na tašky. Postupom času sa to nabaľovalo, začala som si viac zisťovať, ako funguje fast fashion priemysel a zároveň som vždy mala chuť organizovať a rozvíjať Piešťany.

Christopher Svitok: Pre mňa je to spojenie užitočného s príjemným. Ako prvé tvoríme hodnoty na Slovensku a vraciame späť komunite, v ktorej sme vyrastali. Taktiež poukazujeme a venujeme sa vážnym environmentálnym problémom, o ktorých je na Slovensku, žiaľ, veľké nedobrovoľné nepovedomie. A mimo toho je swapnito veľká príležitosť učiť sa mnohým veciam od administratívnych záležitostí cez tímovú prácu, inovácie až po komunikáciu. A okrem spomenutého je to pre mňa aj odpočinok a stretnutie s kamarátmi a rodinou.

Kde ste pri organizovaní swapov brali inšpiráciu?

M. Valková: Pri organizovaní našich swapov sme čerpali inšpiráciu z mnohých miest, najmä zo swapov, ktoré sme navštívili mimo tých, ktoré sme doteraz usporiadali v Piešťanoch. Napríklad swapy v Bratislave, Brne či Prahe. Tieto udalosti nás inšpirovali svojou rôznorodosťou a atmosférou. Mohli sme nahliadnuť, ako rôzne komunity pristupujú k organizácii swapov, a vziať si to, čo sa nám najviac páčilo a hodilo.

Ch. Svitok: Mimo toho, čo spomínala Martina, mnohé z nápadov, ktoré sme doteraz implementovali, boli často na jednej strane náhodné nápady, ktoré nás napadli počas skupinovej práce. No na druhej strane sme taktiež dostali mnoho inšpirácie napríklad od Simony Hlaváčovej z Baterkárne v Trnave, s ktorou sme sa stretli vďaka inkubátoru sociálneho podnikania Social Impact Awards v roku 2022.

Môžete nám prezradiť, aké máte plány so swapom? Chcete okrem oblečenia organizovať aj výmenu kníh, kvetín, starých LP platní?

M. Valková: Swapovanie kníh aj rastlín máme už ako swapnito úspešne za sebou. V roku 2021 sme robili sériu swapov na Nádvorí v Trnave. Každopádne, knihy vymieňame pravidelne aj v ARTE, čo je veľmi obľúbený koncept. Snažíme sa ich pravidelne obmieňať a ozvláštňovať, napríklad ku knihám sme minule pridali cédečká, no platne sú tiež skvelou myšlienkou. Nápadov na koncepty swapov je množstvo. Od swapu hračiek až po domáce potreby. Takže určite plánujeme priniesť niečo nové a rozhodne sa nebránime aj inšpirácii od ľudí, ktorí navštevujú naše swapy. Radi si vypočujeme každého z nich – takže ak máte nejaké nápady, môžete nám dať vedieť priamo na swape alebo správou či komentárom pod príspevky na swapnito sociálnych sieťach.

Ch. Svitok: Ako spomínala Martina, s organizáciou swapov sa blížime k míľniku – dvom desiatkam udalostí. Pod značkou swapnito budeme organizovať už náš desiaty swap, no predtým sme ešte organizovali swapy pod inou značkou, práve na Nádvorí v Trnave. A ak sa bavíme o budúcich plánoch – mám víziu menšieho swapového festivalu, respektíve „swapstivalu”, ako to rád nazývam. Bola by to veľká víkendová udalosť, na ktorej by sa vymieňali veci, prezentovali výrobky od upcyklistov, konali sa rôzne diskusie, workshopy na environmentálne témy a mali by sme taktiež hudbu či stand-up v tejto tematike.

Síce sa to môže ešte stále zdať ďaleko, no už môžete vidieť niektoré z týchto čŕt na našich swapnito udalostiach – každým swapom máme väčšiu kvalitu a kvantitu oblečenia, máme stálu a väčšiu skupinu upcyclistov, rozrastajúci sa tím dobrovoľníkov a naposledy sme taktiež mali našu prvú diskusiu a koncert. Tieto všetky spomenuté aktivity prispievajú k tomu, že by sme radi v budúcnosti zorganizovali už spomínaný swapnito swapstival, ku ktorému sa však dostávame malými krokmi každým swapom.

Nezameriavate sa len na výmenu oblečenia, ale aj edukáciu. Počas eventov máte workshopy zamerané na šitie i odborné diskusie…

M. Valková: Áno, edukujeme účastníkov, ale hlavne samých seba. Snažíme sa stavať naše swapy na hlbších pilieroch, ako je len oblečenie. V konečnom dôsledku to nie je o ňom, ale o ceste, ako sa zbaviť závislosti od materiálnych vecí a dať ho tam, kde ho treba a využije sa. Či už do tej správnej skrine alebo ľuďom, ktorí ho skutočne potrebujú.

Adriána Tibenská: V rámci swapov prinášame témy, o ktorých je potrebné sa rozprávať. Naposledy sme mali diskusiu so spomínanou Simonou Hlaváčovou z Baterkárne na tému rýchlej módy a jej dopadoch na nás. Plánujeme rôzne témy otvárať i naďalej, nakoľko pre nás swapy nie sú len o vymieňaní, ale tiež o poukazovaní na to, že sa to dá aj inak. Okrem toho pripravujeme koncept livestreamov na Instagrame, výtvarnú súťaž o fast fashion na piešťanských školách a spájame čoraz viac upcyklistov z regiónu.

Ch. Svitok: A ja už iba k Martine a Adriáne doplním to, že ak máte akékoľvek nápady na to, určite sa nám nezabudnite ozvať. Sociálne siete aktívne sledujeme. 🙂

Nevidíte potenciál aj v organizovaní edukačných eventov? Napríklad čisto workshopy na upcycling módu spojenú s prezentáciou výrobkov?

M. Valková: Potenciál v tom rozhodne vidíme. Na každý swap pozývame kreatívnych ľudí, ktorí sa venujú upcyklácii, premene starých či obnosených vecí na nové, originálne kúsky. Takýmto spôsobom sa ich snažíme zviditeľniť, dať im možnosť prezentovať svoju jedinečnú tvorbu. Zároveň účastníkom poskytujeme iný pohľad na módu, ktorá má pridanú hodnotu, robí sa s láskou a nikto pri nej netrpí.

Koľko ľudí je vo vašom organizačnom tíme?

A. Tibenská: Aktuálne sme v organizácii traja. Avšak úzko nám pomáhajú kamaráti s fotkami, videami, grafikou. A hlavne dobrovoľníci a dobrovoľníčky z okolia Piešťan, ktorí priamo na swape pomáhajú. Bez nich by swapy neboli také živé, zábavné a komunitné.

Ch. Svitok: Presne ako spomína Adriána. Ešte uvediem, že v rámci dobrovoľníckeho tímu sa k nám často pridávajú aj naši rodinní príslušníci, čo mimo toho, že je veľmi nápomocné, tak veľmi utužuje vzťahy! Každopádne, ak by si sa chcel/-a pridať do nášho swapnito dobrovoľníckeho tímu, určite neváhaj a kontaktuj nás.

Ako ste sa dali dokopy?

A. Tibenská: Swapnito sme založili ako traja kamaráti, ktorí spojili to, čo ich baví a zaujíma. S Martinou sme začali s organizáciou swapov oblečenia ešte v roku 2019. Podnetom bolo, že sme si začali viac všímať škodu, ktorú fast fashion robí. A zistili sme, že nám tento typ udalostí v regióne chýba. Je vtipné spomínať päť rokov dozadu, nakoľko sme sa s Martinou spojili na jednom ekologickom projekte na strednej škole. Projekt sme síce nevyhrali, ale rozhodli sme sa robiť niečo s toľkým textilným odpadom cez swapy. Následne sa k nám pridal Christopher. Všetci traja sme chodili na rovnakú strednú školu s podobnou chuťou aktivizmu v okolí.

Čo robíte s vecami, ktoré vám ostanú zo swapu? Dávate ich ľuďom v núdzi alebo poslúžia na upcycling?

M. Valková: V podstate obe možnosti ste trafili. Oblečenie pravidelne darujeme napríklad do zariadenia pre ľudí bez domova či do detského domova v Piešťanoch. Taktiež aktívne komunikujeme s ľuďmi, ktorí oblečenie potrebujú, a pozývame ich na naše udalosti, aby si prišli vybrať. Ale áno, mnohé z oblečenia si odkladáme na ďalšie swapy a niektoré putujú na upcykláciu.

Ch. Svitok: V budúcnosti by sme taktiež radi začali spolupracovať s firmami, ktoré nejakým spôsobom upcyklujú veci. Nebaviac sa iba o textile, ale aj o technike alebo iných spotrebných tovaroch. Každopádne, aktívne sa snažíme vracať prinesené oblečenie späť do kolobehu, čo musím konštatovať, že sa nám relatívne darí.

Nechceli by ste zo zvyškov vytvoriť svoju vlastnú značku a tú neskôr predávať za symbolické ceny na swapoch alebo na Instagrame, aby ste si zabezpečili financovanie a poznateľnosť organizácie swapnito?

Ch. Svitok: Úprimne sme nad tým už rozmýšľali a aj objavovali rôzne možnosti. Skúšali sme vyrábať tašky zo starých materiálov, ktoré by slúžili napríklad na uskladňovanie zeleniny alebo ako peračník, samozrejme, všetko s logom swapnito. A úprimne rozvíjať tento nápad je omnoho náročnejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Preto sme sa už bavili aj s pár ľuďmi, či by mali záujem spolupracovať v tejto oblasti – šiť pod vlastnou značkou a aj pod značkou swapnito a byť si vzájomne prospešní. Aj napriek vysokej náročnosti dúfame, že nejaká z týchto spoluprác bude fungovať.

Nerozmýšľali ste, že by ste robili aj podcast o trvalo udržateľnej móde?

Ch. Svitok: Mimo iného sme rozmýšľali aj nad podcastami. Ako sa ale často hovorí – treba vedieť vybrať to, čo nerobiť, aby sme mohli kvalitne robiť to, čo robíme. Osobne si myslím, že existuje veľa talentovaných ľudí, ktorí robia obsah o trvalo udržateľnej móde, a že namiesto toho, aby sme to zakladali sami, sme určite otvorení na akejkoľvek spolupráci!

M. Valková: Vlastná upcyklovaná značka aj podcast sú idey, o ktorých sme sa v našom tíme už neraz rozprávali a rozhodne sú na stole. Žiaľ, aktuálne sme pomerne dosť časovo aj kapacitne vyťažení, keďže všetci študujeme mimo Slovenska, zároveň pracujeme a angažujeme sa v rôznych iných aktivitách. Swapnito je forma nášho dobrovoľníctva, ktoré vykonávame vo svojom voľnom čase. Verím však, že v blízkej budúcnosti sa nám podarí nájsť čas a priestor na realizáciu týchto nápadov.

Myslíte si, že prostredníctvom swapu sa zmení rozmýšľanie ľudí o fast fashion?

Ch. Svitok: Budem citovať môjho kamaráta Matúša, ktorý pravidelne chodí k nám na swapy a ktorý povedal: „Možno že to nevyrieši všetky ekologické problémy, to, samozrejme, nie. Ale je to pekný model toho, že sa dá fungovať aj nejako inak. A je to vlastne taká nádej, ako sa zamýšľať nad problémami a ich riešeniami.” A ak mám odpovedať na otázku, myslíme si, že ako swapnito sme malý nástroj toho, ktorý na jednej strane poukazuje na problémy a na druhej prináša malé riešenie, ktoré jednoducho hovorí o tom, že pozitívny dopad na udržateľnosť môže mať aj akcia na malej lokálnej úrovni.

M. Valková: Koncept swapovania oblečenia rozhodne zastáva dôležitú úlohu pri otváraní diskusie o konzumnej kultúre, a to nielen v súvislosti s fast fashion. Dôležité je si uvedomiť, že problém nepramení len z individuálnej (ne)zodpovednosti, ale súčasný systém nás často smeruje k neudržateľnému konzumnému správaniu. Jeho príčiny sú ďaleko hlbšie ako len v rovine osobných rozhodnutí. Preto je načase premýšľať nielen o tom, ako nakupujeme, ale i o tom, akým spôsobom náš súčasný systém formuje naše rozhodnutia. V konečnom dôsledku verím, že každý swap, ktorý organizujeme, prispieva k rozvoju udržateľnejších hodnôt. Zároveň vytvára príležitosť posilňovať vzťahy v komunite a prejavovať ľudskú solidaritu.

Ak máte chuť meniť veci v Piešťanoch, sme jedna z organizácií, ktorá k tomu prispieva aspoň malou časťou. Príďte k nám na swap či už ako dobrovoľník, alebo účastník, a presvedčte sa o tom, že environmentálny dopad môže mať aj taká vec, ako je organizácia lokálnych udalostí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard