Ako predĺžiť životnosť vašich okien

  • Inzercia
  • 30. januára 2024, 21:02

Okná sú nevyhnutnou súčasťou každej domácnosti. Časom sa však môžu opotrebovať, čo môže znížiť ich funkčnosť a energetickú účinnosť. Na odolnosť okien vplýva mnoho faktorov, avšak správnou starostlivosťou dokážete nielen zvýšiť ich odolnosť ale tiež predĺžiť životnosť a vyhnúť sa nechceným nákladom na drahé opravy či výmenu. V tomto článku sa bližšie pozrieme na to, ako predĺžiť životnosť vašich okien s využitím niekoľkých jednoduchých tipov.

(Autor: prowiss.sk)

Pravidelné čistenie okien

Základným kameňom každej správnej údržby okien je ich pravidelné čistenie. Častokrát sa čistenie okien zanedbáva, avšak pri uchovaní dobrého stavu okien je dôležitejšie, než by sa mohlo zdať. Na sklách a rámoch okien sa môže časom hromadiť špina a prach, čo môže urýchliť opotrebovanie a ovplyvniť celkovú funkčnosť okien. Je dôležité okná pravidelne čistiť, aby nedochádzalo k hromadeniu nečistôt, ktoré by mohli brániť plynulej prechádzke. Pri čistení okien je dôležité zamerať sa nielen na samotné sklá, ale aj rámy a pohyblivé časti okien.

Kontrola ako prevencia

Ako sa hovorí, vždy je lepšie predchádzať ako riešiť problémy. A to platí aj v prípade okien. Prevencia v starostlivosti o okná spočíva v pravidelných kontrolách. Pravidelné kontroly a servis okien totiž dokážu identifikovať potenciálne problémy okien skôr, ako eskalujú. Väčšinou ide o menšie praskliny, medzery či zdanlivo zanedbateľné známky poškodenia, ktoré sú pôvodcami neskorších problémov s oknami. Vaše okná preto pravidelne kontrolujte – odporúča sa kontrolovať ich aspoň dvakrát do roka, a to po zime a pred ňou.

Opravte poškodené hneď

Ak natrafíte na akékoľvek poškodenia, je ideálne ich okamžite vyriešiť, aby ste zabránili ďalšiemu zhoršovaniu a zachovali štrukturálnu integritu vašich okien. V prípade poškodeného tesnenia je dôležité ho včas vymeniť, aby ste si zaistili správne utesnenie okien a ich funkčnosť. Ak nájdete praskliny v skle, je dobré ich opraviť či vymeniť sklo. Ak si pri problémoch s oknami nie ste istí, môžete sa obrátiť na servis okien. Profesionáli v tomto odvetví budú totiž presne vedieť, čo s daným poškodením robiť a navrhnú najvhodnejší spôsob riešenia daného problému.

Namažte pohyblivé časti

Pri zachovaní dobrého stavu a správnej funkčnosti okien je dôležité tiež pravidelne mazať ich pohyblivé časti. Okná pozostávajú z rôznych pohyblivých častí, ako sú pánty, zámky či koľajnice. Tieto komponenty by sa mali pravidelne mazať, aby sa znížilo trenie a podporil sa hladký chod okien. Tento jednoduchý krok môže výrazne predĺžiť životnosť vašich okien a prispieť k jednoduchšiemu a efektívnejšiemu používaniu.

Pozor na vlhkosť

Veľkým nepriateľom okien, najmä tých drevených, no nie bezvýhradne, je vlhkosť. Tá môže viesť k hnilobe, vzniku plesní a iným problémom. Pravidelne preto kontrolujte a uistite sa, že sú vaše okná správne utesnené. Tak zabránite prenikaniu vody. Ak natrafíte na medzery či netesnosti, použite napríklad tesniaci tmel na ich opätovné utesnenie. Pre dodatočnú ochranu môžete zvážiť použitie produktov, ktoré absorbujú vlhkosť, ako napríklad silikagél v oblastiach náchylných na vysokú vlhkosť.

Ochrana pred UV žiarením

Na životnosť okien vplýva mnoho faktorov, medzi nimi aj poveternostné vplyvy. Dážď, mráz či slnečné žiarenie môžu svojim pôsobením ovplyvniť stav okien. Už sme spomínali ochranu okien pred vlhkosťou, no čo robiť v prípade silného slnečného žiarenia? Ochrániť vaše okná pred škodlivým UV žiarením môžete napríklad aplikáciou okennej fólie. UV žiarenie môže spôsobiť vyblednutie okenných rámov ale pri prenikaní cez okná môže poškodiť aj váš interiér, napríklad nábytok. Okenné fólie sú efektívne riešenie, ktoré pomáha znižovať vplyv UV žiarenia, zlepšuje izoláciu a chráni vaše okná pred poveternostnými vplyvmi, čím v konečnom dôsledku predlžuje ich životnosť.

Nebojte sa obrátiť na profesionálov

Pravidelná údržba okien je dôležitá pre zachovanie ich funkčnosti, avšak existujú prípady, kedy je nevyhnutný profesionálny servis okien. Odborníci na servis okien môžu pomôcť s riešením zložitejších problémov, vykonávať dôkladné kontroly a poskytovať riešenia problémov, ktoré presahujú rámec domácej údržby. Profesionálny servis okien môže tiež pomôcť vyhnúť sa nákladným opravám či výmene okien. Profesionáli v tejto oblasti dokážu totiž rozpoznať problémy s oknami ešte predtým, než sa rozvinú do zložitejších problémov. Navrhnú správny postup riešenia či opravy okien. Je dôležité vedieť, že investícia do servisu okien sa vám v konečnom dôsledku môže vyplatiť viac, pretože oprava plastových okien či drevených okien sa pri zanedbaní problémov môže vyšplhať na vyššie sumy. Pozor si treba dať najmä na drevené okná, pretože ich oprava býva často náročnejšia než oprava plastových okien. Dôvodom je najmú drevený materiál rámov okien, ktorý ľahšie podlieha poveternostným vplyvom.

Zhrnutie na záver

Ak si aj vy chcete udržať svoje okná v čo najlepšom stave čo najdlhšie a vyhnúť sa nákladným opravám či výmene okien, existuje niekoľko jednoduchých tipov, ktoré môžete zaradiť do rutiny starostlivosti o vaše okná. Prvým a najdôležitejším je pravidelné čistenie, ktoré zabráni hromadeniu nečistôt. Nie menej dôležitá je aj pravidelná kontrola, ktorá dokáže odhaliť problémy už v ich zárodku a vyhnúť sa tak ich zhoršeniu, čo by mohlo ovplyvniť stav a funkčnosť okien. Ak sa na oknách vyskytnú väčšie problémy, alebo si sami neviete rady s ich údržbou, skvelým riešením môže byť obrátiť sa na profesionálny servis okien. Odborníci vám budú vedieť skontrolovať stav vašich okien a navrhnúť tak najlepšie a najvýhodnejšie riešenie na ich opravu. Predĺžiť životnosť vašich okien tak nie je žiadna veda – kľúč spočíva v správnej starostlivosti a pravidelnej údržbe.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia