Slobodní ľudia rozosmievajú karikatúrou aj v januári

  • Kultúra a spoločnosť
  • 29. januára 2024, 00:01

Humor je korením života. Prezentovaný bol karikatúrou od čias antických a s rozkvetom v 18. storočí v Anglicku aj v periodikách, na obrazoch, plagátoch. Typickou črtou vo výtvarnom prevedení je skratka zaznamenaná v obsahu diela či viacerých obrázkov, v neskoršom čase už aj s pridaným textom. Výtvarnou doménou karikatúry je jej univerzálnosť a nadčasovosť, zvlášť pri karikatúre portrétnej aj vyjadrenie charakteru a vlastností človeka.

Na medzinárodnej výstave Slobodní ľudia sa prezentuje 44 autorov z 18 krajín, jedným z nich je Vladimír Pavlík. (Autor: MsKS)

„V Piešťanoch vo výstavnej sieni Fontána sa na medzinárodnej výstave Slobodní ľudia prezentuje 44 autorov z 18 krajín. Na 62 dielach zhliadnete mnohé každodenné situácie či vzťahové otázky medzi ľuďmi či národmi,“ uvádza Martin Valo, galerista Mestského kultúrneho strediska mesta Piešťany.

Medzi autormi sú i Slováci Karol Čizmazia, Ľubomír Kotrha, Peter Sedlák a Vladimír Pavlík. Novomešťan Vladimír Pavlík na piešťanskom Kolonádovom moste v roku 2007 nakreslil za 60 minút 54 veľkoformátových karikatúr a vytvoril slovenský rekord.

Výstava je realizovaná v spolupráci s mestskou knižnicou. V pracovných dňoch je sprístupnená od 10.00 do 12.00 a od 12.30 do 18.00 h. V sobotu a nedeľu je otvorená od 13.00 do 18.00 h.

Výstavy aj v ďalších priestoroch

Do konca januára si môžete pozrieť aj výstavu Bájny svet autorky Renaty Sládkovej. O výtvarné umenie sa zaujímala od mladosti, pričom jej umožňovalo zachytiť vnútorné pocity a súčasne pre ňu znamenalo špecifickú formu komunikácie. Od roku 2001 sa umeniu venuje profesionálne. Okrem šamotovej hliny pracuje i s ďalšími materiálmi, ako sú sklo či epoxid. Renata Sládková žije a tvorí v Bratislave a v ateliéri v Naháči pri Trnave. Vo Výstavnej sieni Stará lekáreň sa nachádza výber z jej najnovšej tvorby.

Galéria Mólo sa Kolonádovom moste rovnako do konca januára prezentuje autorské vyjadrenie všestranný umelec Juraj Ďuriš z Dubovian. V kolekcii dvadsiatich obrazov a drobných drevorezieb autor stvárňuje emocionálne výrazy ľudí. Odzrkadľujú radosť, smútok, hnev, sklamanie, lásku, faloš, závisť.

Vo februári nové expozície

Prvou vernisážou a zároveň prvou novootvorenou výstavou v roku 2024 bude expozícia pripomínajúca život a dielo významného umelca pôsobiaceho v Piešťanoch, Janka Alexyho. Táto výstava vzniká v spolupráci s Balneologickým múzeom I. Wintera a vernisáž sa uskutoční v utorok 30. januára o 17.00 h vo foyeri KSC Fontána.

Výstavná sieň Fontána predstaví obrazy Tomáša Rollera. Vernisáž sa bude konať v piatok 9. februára o 17.00 h.

Nasledovať bude expozícia, ktorá presiahne jeden výstavný priestor – nachádzať sa bude v Galérii Mólo s pokračovaním v Starej lekárni. Svoje postmodernistické diela predstaví autorský tandem Monika Kuľhavá Záboj a Bohuslav Kuľhavý, ktorý nás vlani opustil. Vernisáž sa uskutoční v utorok 13. februára o 17.00 h v Starej lekárni.

Vstup do výstavných priestorov je bezplatný. Aktuálne otváracie hodiny návštevníci nájdu na stránke www.msks-piestany.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof