Do leteckého neba odletel legendárny pilot, ktorý miloval Piešťany

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. januára 2024, 00:01

Dnes by sa pilot letky ministerstva vnútra, mjr. v.v. Ivan Blaho, ktorý miloval Piešťany, dožil 87 rokov. Bohužiaľ, 25. septembra 2023 odletel do leteckého neba.

Ivan Blaho zomrel 25. septembra 2023 vo veku 86 rokov. (Autor: gonzoaviation.com)

Ivan Blaho sa narodil 28. januára 1937 vo Svätoplukove pri Nitre. Svoju túžbu lietať začal realizovať v roku 1953 ako 16-ročný študent Strednej priemyselnej školy stavebnej v Nitre, keď sa prihlásil do Aeroklubu v Nitre a stal sa športovým pilotom.

Túžba lietať prerastajúca do vášne ho priviedla v rokoch 1955-1958 do Vojenskej leteckej školy v Prostějove, odkiaľ bol po jej absolvovaní prevelený k 45. prieskumnému bombardovaciemu leteckému pluku na letisku Plzeň – Líně. Neskôr bol prevelený k 33. bojovému leteckému pluku do Trenčína, kde vykonával funkciu učiteľa lietania. Bola to škola určená pre výcvik zahraničných žiakov z Kuby, Indonézie, Ugandy, Guiney, ako aj československých pilotov, ktorí si ho vysoko vážili pre jeho profesionálny a ľudský prístup počas inštruktáže vo výškach.

V apríli 1961 počas výcviku žiaka z Indonézie po vysadení motora pri akrobacii úspešne zvládol núdzové pristátie v hornatom teréne v okolí Hornej Súče vo výške 650 metrov nad morom.

Po rozpustení bojového pluku v Trenčíne v roku 1964 bol prevelený do Přerova, kde pokračoval vo vojenskej kariére ako starší učiteľ lietania. V roku 1965 po premiestnení Školského pluku do Zvolena, na letisko Sliač, vykonával výcvik našich pilotov. Súčasne lietal nepravidelné dopravné lety pre potreby armády i protilietadlového delostrelectva ako lietajúci cieľ.

V roku 1968 bol pluk premiestnený do Piešťan, kde Ivan Blaho pokračoval vo výkone práce pilota a do roku 1970 na letisku vykonával výcvik zahraničných študentov letectva. Bol ubytovaný vo vtedajšom novom Interhoteli Magnólia s manželkou Elenou a synom Ivanom. V hoteli sa ihneď udomácnil a Magnólia sa stala jeho rodine druhým domovom. Pre svoju priateľskú a prirodzenú povahu sa spriatelil s celým kolektívom personálu hotela. Viacero životných jubileí oslavoval so svojou rodinou a priateľmi práve v Magnólii, hoci žil v Bratislave. Veľakrát absolvoval kúpeľnú liečbu v Slovenských liečebných kúpeľoch Piešťany, bol ubytovaný v hoteli Pro Patria.

V Piešťanoch mal tiež niekoľko leteckých kolegov, s ktorými udržiaval priateľské vzťahy. Boli to Milan Rašla, Štefan Briatka, Jan Kvizda a Milan Korenačka. Piešťany boli jeho srdcovou záležitosťou, rád sa sem vracal, rád spomínal na chvíle prežité v tomto meste.

Na základe jeho bohatých skúseností ho 1. januára 1970 prevelili k Federálnej letke Ministerstva vnútra ČSSR v Prahe, ktorá bola k dispozícii vysokým štátnym a straníckym funkcionárom. Tu sa začala ďalšia etapa jeho profesionálnej dráhy ako pilota letky ministerstva vnútra. Ivan Blaho postupne lietal na lietadlách typu L-200 Morava, Il-14, Jak-40, Tu-154M a pre potreby Štátnej leteckej inšpekcie na L-410 Turbolet.

Ako kapitán lietadla bol zodpovedný za bezpečnosť letu pasažierov VIP, s ktorými sa aj osobne na palubách lietadiel stretával, najmä s prezidentmi Ludvikom Svobodom, Gustávom Husákom, Václavom Havlom, Michalom Kováčom, ako aj s predsedom Federálneho zhromaždenia ČSFR a predsedom vlády SR Vladimírom Mečiarom.

Významnou bola jeho letecká služba pápežovi Jánovi Pavlovi II. pri príležitosti jeho návštevy na bohoslužbách vo Velehrade v roku 1991, kde po pristáti z letu na trati Praha – Kunovice mu pápež osobne venoval medailu „Joannes Paulus II Pont. Max.“.

Za svoje služby v armáde bol vyznamenaný medailami „Za službu vlasti“, „Za zásluhy o obranu vlasti“ a za službu rezortu vnútra medailou „Zboru národnej bezpečnosti“ od Federálneho MV ČSSR.

V roku 1991 sa zúčastnil na misii počas Púštnej búrky v Iraku ako veliteľ detašovanej letovej posádky a technického personálu. Bol zodpovedný za prepravu veliteľa vojsk

OSN v Perzskom zálive – generála Grendela a veliacich dôstojníkov, kde počas dvoch mesiacov nalietal 160 letových hodín.

V roku 1994 letel s Michalom Kováčom do Washingtonu za účelom oficiálneho predstavenia prezidenta SR americkej vláde.

Na záver svojej kariéry pôsobil na Štátnej leteckej inšpekcii v Bratislave ako letový inšpektor, kde vykonával praktické preskúšanie z techniky pilotáže a navigačného vedenia dopravných lietadiel, zalietavacie a skúšobné lety prevádzkované na lietadlách Jak-40 a Tu-154.

Mjr. Ivan Blaho celkovo nalietal 15 600 hodín bez leteckých mimoriadnych udalostí a porušení predpisov.

Spomínajúc na prežité povedal: „Svoju leteckú kariéru som prežil medzi dobrými ľuďmi. Videl som radosť, ale aj smútok. Letectvo je stále môj život!“

Ján Blaho

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof