Máte web? V týchto prípadoch sa do jeho redizajnu radšej nepúšťajte!

Ak má byť webová stránka viac ako len online vizitkou vašej firmy, vyžadovať si bude pravidelnú pozornosť. Nemusíte ju zvládať svojpomocne, no v takom prípade treba v rozpočte počítať s položkou „správa a údržba“ webu, ktorá v závislosti od komplexnosti služieb môže dosahovať desiatky až stovky eur ročne. Okrem toho ste už možno počuli, že raz za pár rokov by váš web mal prejsť redizajnom, aby „držal krok“ s dobou. Vysvetlíme vám, prečo vôbec nemusí ísť o najlepšie riešenie.

Tvorba web stránok je dnes vďaka širokej ponuke rôznych CMS systémov jednoduchšia ako v minulosti. Treba však jedným dychom dodať, že aj konkurencia je omnoho väčšia a preraziť s novým webom je výrazne náročnejšie. Je preto prirodzené, že mnohé firmy sa snažia zaujať práve dizajnom, ktorý navyše často obmieňajú. Ide však o správnu cestu?  

Kedy sa redizajnu webu radšej vyhnúť? 

Redizajn ako kompletná premena vizuálnej stránky webu je často problematická. Nie je ničím výnimočným, ak po takomto kroku výrazne klesne návštevnosť a web prestane plniť svoje ciele. V praxi navyše často dochádza k tomu, že na redizajn webu nie sú tie správne dôvody. 

Kompletnej zmene vizuálnej stránky by ste sa mali určite vyhnúť vtedy, ak máte pocit, že sa webe dlho nič nezmenilo a chcelo by to skrátka zmenu. Rovnako nesprávnym dôvodom je aj pocit, že web konkurencie je krajší. Napokon, ani vchodové dvere do domu si nedáte vymeniť práve vtedy, keď si váš sused kúpi nové. 

Zamerajte sa v prvom rade na to, či web spĺňa svoje ciele a ak áno, redizajn vám môže len zbytočne narobiť problémy. Príkladom sú niektoré inzertné portály, ktoré svojim vzhľadom vyzerajú ako spred 20 rokov, ale medzi používateľmi sú mimoriadne obľúbené.  

Uprednostnite menšie a premyslené zmeny

Vo všeobecnosti platí, že ľudia príliš nemajú radi zmeny. Je preto lepšie a tiež bezpečnejšie, ak celý váš web bude postupne prechádzať evolúciou ako revolúciou. Stavte preto skôr na menšie a menej viditeľné, no zato dôkladne premyslené, zmeny, ktoré budú prínosom nielen pre vizuálnu stránku, ale najmä používateľskú skúsenosť. 

Na záver len dodajme, že redizajn webu má v celom rade situácií svoj význam. Ide najmä o prípady, kedy sa mení zameranie webu, vaša firemná identita, prípadne web vôbec neplní svoje ciele a neprináša žiadny úžitok.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela