Politika a šport sú spojené nádoby

V posledných týždňoch sa opäť udiali viaceré situácie, keď sa rozprúdili diskusie, v ktorých sa horlivo preberá, že šport a politika by sa nemali miešať dokopy. O tom si dlhodobo myslím, že je to jednoducho nereálne, či sa na to pozrieme z jednej alebo druhej strany.

Tomáš Horký (Autor: red)

Šport je odpradávna považovaný za prostriedok, ktorý presahuje hranice, kultúry a ideológie. Je to univerzálny jazyk, ktorý dokáže spájať ľudí bez ohľadu na ich politické presvedčenie. Napriek tomu je vzťah medzi politikou a športom často sporný, pretože politika má tendenciu ovplyvňovať šport, či ide hlavne o financovanie, alebo dokonca využitie športu ako nástroja pre politické záujmy a propagandu.

Podujatia, ako sú olympijské hry, futbalové majstrovstvá či ďalšie športové megaakcie, poskytujú krajinám príležitosť prezentovať sa na medzinárodnej scéne. Hostiteľské krajiny často využívajú tieto podujatia na zlepšenie svojho imidžu alebo na zviditeľnenie sa a ako ukážku pokroku a rozvoja v krajine. Príklady poznáme z dávnej i nedávnej histórie.

V posledných rokoch môžeme spomenúť futbalové šampionáty v Katare a Rusku či zimné olympijské hry v Číne. Vrchní predstavitelia štátov sa rozhodne neváhajú pretŕčať vo svetle reflektorov v spoločnosti športových funkcionárov a ďalších špičiek, ide to ruka v ruke. Takisto sa politici neváhajú zviesť na úspechov športovcov či kolektívov a využiť to vo svoj prospech, príkladov je nespočetne.

Naopak tiež športovci využívajú svoje platformy na vyjadrenie politických názorov a na podporu sociálnych zmien. Od pozdravu „Black Power“ na olympiáde v roku 1968 po pokľaknutie počas hymny v súčasnosti, podpora LGBTI+ komunity či v posledných rokoch ruským agresorom napadnutej Ukrajiny a mnoho ďalších tém. Vo všetkých týchto prípadoch športovci použili svoje meno, osobnosť a viditeľnosť na upozornenie na tieto problémy.

Toto všetko pochopiteľne vyvoláva diskusie, často i kontroverzie, pretože veľa ľudí argumentuje, že šport by mal zostať apolitický.

Aj na základe uvedených príkladov si jednoducho nemyslím, že je to možné. Pekne to znie, ale je to nereálne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland