V Starej lekárni so sochami Renaty Sládkovej

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 24. januára 2024, 00:01

Ak sa vyberiete v tieto dni do centra, zavítajte do mestskej galérie v Starej lekárni na piešťanskom korze. Už pred Vianocami tu inštalovali pôsobivú výstavu architektky, výtvarníčky a sochárky Renaty Sládkovej.

Autorka diel (uprostred) sa odfotila s návštevníčkami výstavy pri bohyni Artemis. (Autor: Ingrid Galková/archív Renaty Sládkovej)

Môžete obdivovať jej Ikara s krídlami pripevnenými okovami o mocné ruky z páleného platinovaného šamotu, odfotiť sa s pôvabnou bohyňou Artemis a inými sochami, plastikami či objektmi zo skla, bronzu a iných materiálov. Výstava je sprístupnená do konca januára.

Ako uviedla kurátorka Ingrid Galková na vernisáži, ktorá sa konala štyri dni pred Vianocami, autorka sa narodila v Bratislave, kde aj vyštudovala na Slovenskej technickej univerzite na Stavebnej fakulte. Po ukončení vysokej školy pôsobila v oblasti projektovania architektúry. Od roku 1991 podnikala v tejto sfére súkromne. Od roku 2021 sa umeniu venuje profesionálne.

„Priestorové videnie, ktoré si autorka zdokonalila počas vysokoškolského štúdia a architektonickej praxe, dnes využíva i vo svojej výtvarnej tvorbe. Autorka okrem šamotovej hliny pracuje aj s inými materiálmi, ako je sadra, sklo, epoxid, bronz alebo sklo. Súčasťou jej tvorby je litografia, ktorej sa venovala na Fonde výtvarných umení,“ zdôraznila kurátorka.

Veľký vplyv na jej tvorbu mal pobyt na Novom Zélande a študijné pobyty u akademického sochára Jozefa Nálepu v Prahe. V roku 2009 sa spolu zúčastnili na Soche piešťanských parkov, čo je najstaršia výstava sôch v plenéri. A potom až do roku 2017 pravidelne vystavovala svoju tvorbu v Galérii Fontána.

Všestranná umelkyňa Renata Sládková sa venuje hlavne figurálnej a portrétovej tvorbe. Necháva sa inšpirovať mytologickými a prírodnými motívmi, znameniami zverokruhu alebo portrétmi známych osobností. Žije a tvorí v Bratislave a v keramickej dielni v Naháči pri Trnave.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Roland, zajtra Viktória