Knihy pre ľudí od ľudí nájdete v mestskej knižnici

Čo sa netreba pýtať knihomila: Akú knihu by si chcel ako darček k sviatku? Ktoré tituly máš na svojom knihomoľskom wishliste? Žiť s milovníkom kníh je niekedy veľmi náročné, pretože veľkú časť domácnosti zaberajú knihy a niekedy by aj veľká izba bola malá. Okrem toho ich ceny oproti minulému roku narástli a kúpiť knihu sa pre mnohých stáva luxusom.

Knihy zadarmo nájdete v piešťanskej knižnici hneď na prízemí pod schodmi. (Autor: Supa)

Mnoho milovníkov kníh preto využíva rôzne alternatívne možnosti, ako získať vysnívaný titul. Prostredníctvom knižných knihovrátkov ako Martinus, Panta Rhei či Knihobot, ktoré od vás prevezmú nechcené knihy a za voucher z hodnoty predaných kníh si môžete potom kúpiť ďalšie. Mnohí však využívajú rôzne knižné výmeny na blšákoch, swapoch či knižných festivaloch.

Medzi obľúbené alternatívne spôsoby patria aj vonkajšie knižné búdky či zástavky, kde si môžete knihu zobrať zadarmo. Jedinou zásadou pri búdkach je, že musíte do nej vložiť knižky podľa vášho uváženia. Tak ako sa potešíte vy, spravíte radosť inému. V knihobúdkach nájdete aj rôzne skvosty od klasickej literatúry, odbornej a neraz často rôzne zahraničné knihy v angličtine, nemčine či vo francúzštine.

V piešťanskej mestskej knižnici funguje pre návštevníkov služba – Knihy pre ľudí od ľudí. Do knižnice veľa ľudí darováva rôzne tituly a mnoho z nich je duplicitných alebo nezapadajú do konceptu knižnice. Preto sa jej vedenie rozhodlo vytvoriť možnosť bezplatne si vziať knihy. Kde sa nachádzajú? Nájdete ich hneď na prízemí pod schodmi.

V menšej knižnici si knihomoli môžu vybrať z rôznych žánrov od beletrie, odbornej, náučnej až po hobby knižky či autobiografie a skutočné príbehy. Služba sa teší veľkej popularite a často sa stáva, že v priebehu pár minút od vyloženia kníh si ich rozoberú záujemcovia. Niektorí chodia sledovať stav kníh pravidelne, aby neprišli o knižné klenoty.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof