Knihomoľský rebríček najčítanejších noviniek

Začínajúci rok neprináša so sebou nové možnosti, ale zvyčajne sa snažíme aj o hodnotenie predchádzajúceho. Hodnotíme rôzne oblasti životy či spoločnosti. Napríklad aké slová sme vyhľadávali najviac na Google, najsledovanejšie televízne programy, ale i najobľúbenejšie filmy či seriály na streamingových platformách.

Slováci majú čítanie ako hobby či oddych. (Autor: unsplash.com)

Aj napriek tomu, že rok 2023 bol slabší v počte bestsellerov slovenských autorov, knižný trh rástol. Chýbali novinky napríklad od obľúbenej Táne Keleovej-Vasilkovej alebo meškajúci detektívny román Dominika Dána, no ani to nezabránilo knihomoľom v čítaní a v objavovaní nových žánrov.

Rebríčky popularity sa môžu líšiť z hľadiska rôznych preferencií. Prinášame zoznam obľúbených noviniek od domácich a zahraničných spisovateľov pre knihomoľov každej vekovej kategórie a žánrovej preferencie. Pri ich výbere sme sa riadili hlavne predajnosťou na trhu a koľko dní sa držali v TOP 10.

Jozef Karika – Hlbina

Slovenský majster napätia s riadnou dávkou hororu a kriminálneho trileru nás zavedie do obdobia Československa 60. rokov. Zima v roku 1963, mladý skúsený dôstojník ŠtB dohliada na vyšetrovania beštiálnej vraždy v Ružomberku a jej okolí. Počas pátrania rýchlo zistí, že páchateľ nepochádza z tohto sveta a je riadne rafinovaný. Príbeh je prequel najúspešnejšou Karikovho trileru Strach.

Dominik Dán – Konečne normálna vražda

Na jeseň v roku 2008 detektív Krauz netušiac rozohral veľmi nebezpečnú špionážnu hru. Z nenápadnej smrti mladej ženy nájdenej na strome sa vyvinie napínavé vyšetrovanie, pri ktorom nie je nikomu jasné, či išlo o vraždu, samovraždu alebo nehodu. Po dvoch dňoch vyšetrovania zistia, že vražda má spojitosti s inou vraždou, ktorá sa stala pred tromi rokmi. Obe vraždy mladých dievčat sa prepletajú a ani jeden detektív netuší, kto je skutočný vrah.

Peter Nagy pre deti II.

Spojenie obľúbeného speváka Petra Nagya a skladateľky Zuzany Smatanovej minulý rok prinieslo pokračovanie prvej časti Peter Nagy pre deti. Druhá kniha veľkých detských hitov obsahuje Smatanovej zábavné ilustrácie. Autorská dvojica ju vytvorila pre radosť malých aj veľkých.

Zuzana Šimeková – Ľudia nie sú stromy

Po úspešnom debute s knihou Krásni ľudia autorka prichádza s novým príbehom o mladej právničke Eme, ktorá má pred sebou veľké životné zmeny – partnerstvo vo firme, ale aj návrat do Bratislavy. Do deja však vstúpi mladý muž Max. Ako sa dokáže Ema popasovať s mužským svetom, zvládne nový vzťah a dokáže sa vymaniť z toxického prostredia?

Pawel Smoleński – Slzy zasypané pieskom

V reportážnej knihe sa poľský novinár Pawel Smoleński vydáva na citlivé miesta Izraela a Palestíny, aby čitateľom lepšie objasnil dlhoročný konflikt o Pásmo Gazy. Na základe dlhých rozhovorov sa snaží pochopiť zdroj konfliktu, aj keď si je vedomý, že to bude nekonečne zložité. Rozlúštiť dlhotrvajúci spor a prísť s mierom vyhovujúcim pre obe strany je veľmi ťažké. Dôvodom je nespočetne veľa príčin a dôvodov, ktoré sa nedajú len tak ľahko rozmotať.

Martin Pyco Rauch – Treba si variť

Obľúbený foodbloger po siedmich rokoch znovu vydáva kuchársku knihu Treba si variť. Moderná kuchárka je zameraná na plant base (vegetariánske a veganské) recepty ako predjedlá, hlavné jedlá, mezze či zdravé dezerty obohatené o autorove fotky a odborné komentáre výživovej poradkyne Silvie Hroncovej.

Marián Hossa, Scott Powers – Moja cesta z Trenčína do Siene slávy

„Prehry ma naučili nikdy sa nevzdávať svojich snov! Hral som prvé finále, bol som blízko…“

Obľúbený hokejista Marián Hossa, ktorý si získal nielen srdcia Slovákov, ale aj fanúšikov v zahraničí, najmä v Chicagu, zoberie čitateľov na dlhú a úspešnú cestu od začiatkov v Dukle Trenčín až po uvedenie do Siene slávy. V knihe rozoberá rodinný život, reprezentačné zápasy, ale aj plány, ako pomôcť Trenčínu, a kožné ochorenie, ktoré ukončilo jeho kariéru. 

Juraj Buzalka – Postsedliaci: Slovenský ľudový protest

Čo sa stane a aký bude mať následok, ak sa stretnú krivky z Benešových dekrétov, klimatická kríza a populizmus? Antropológ Juraj Buzalka vo svojej sonde do slovenskej spoločnosti prostredníctvom rôznych pohľadov zobrazuje časť Slovákov ako moderných Postsedliakov, ktorí veria v ideál domoviny z agrárnych čias, a tak sa aj správajú. Opierajú sa o vidiecke hodnoty, no pritom ovládajú moderné technológie a cestujú po svete. V tejto knihe Buzalka hľadá spôsob, ako s Postsedliakmi vychádzať a podieľať sa na spoločnom riadení spoločnosti. Akademik však neberie ohľad na skutočné zobrazenie správania spoločnosti, dáva odpovede na nepríjemné bolestivé otázky bez pátosu.

Ľudovít Ódor – Rýchlokurz geniality

Bývalý úradnícky premiér zrozumiteľne s humorom, nadhľadom a svojimi skúsenosťami na temer 650 stranách vysvetľuje najdôležitejšie trendy súčasnosti a budúcnosti. V 42 kapitolách rozdelených do deviatich okruhov rozoberá rôzne témy ako megatendre, fungovanie vesmíru, biologický svet, emócie, ľudia, spoločnosť či spokojný život. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Roland, zajtra Viktória