Chrobáci truhlíci a nostalgici

Rok 2023 bol prvý ucelený kalendárny rok pôsobenia voľbami v roku 2022 mierne obmeneného mestského zastupiteľstva. Nakoniec i primátor Peter Jančovič obhájil svoj post a samospráva si mohla zachovať kontinuitu. No nestalo sa tak.

(Autor: pror)

I menšia skupinka nových či s pauzou staronových poslancov, ktorí v zastupiteľstve zasadli, zabezpečila pomerne dramatický priebeh roka. Dramatický ani nie tak zmenami v ceste, odkiaľ kam Piešťany smerujú, ale skôr len „dramatickými“ diskusnými príspevkami, ktorých hlavná myšlienka často bola, že smerovali odnikadiaľ nikam.

Medzi takéto myšlienky sa dá zaradiť i snaha poslancov Michala Fialu a Marcely Sedlákovej ohľadne odkúpenia schátraného autokempingu Lodenica od ministerstva vnútra. Ministerstvo predaj kempu inzerovalo za 2,36 milióna eur, ale mestu by ho vraj predalo za desatinu ceny. Má to háčik. Odkúpením by musel po dlhé roky zostať zachovaný jeho účel využitia (roky trvajúceho nevyužitia) a zisk by musel byť smerovaný len do rozvoja areálu. Ale aby zisk mohol produkovať, muselo by mesto do rekonštrukcie areálu investovať z vlastných peňazí státisíce.

Iniciatíva poslancov by sa dala nazvať utratením státisícov na spomienku starých časov, ktoré sa aj tak nevrátia, a navyše státisícov, ktoré mesto nemá. Na ilustráciu. Piešťany na investíciu do dopravnej infraštruktúry pre rok 2024 „naškrabkali“ asi 600-tisíc, a to len na rekonštrukciu jedinej ulice. Zvyšok zo sumy 37 499 208 eur, s ktorým v tomto roku radnica plánuje hospodáriť, takmer komplet „preje“ len na svoju prevádzku.

Potom je tu úplne iná kategória poslancov, ktorej sa ako osamelý bežec zhostil staronový poslanec Tomáš Hudcovič. Túto kategóriu som pracovne nazval chrobák Truhlík. Chrobáka Truhlíka z detských kníh o Ferdovi Mravcovi si isto pamätajú mnohí. Bol to chrobáčik, ktorý často nahlas vykrikoval, že všade bol, všetko videl a všetko pozná. V momente, keď prišlo na lámanie chleba a mal z toho niečo predviesť, však takmer vždy vysvitlo, že nevie nič, čo by bolo použiteľné. Jedným slovom: táraj.

Takíto chrobáci Truhlíci na jednej strane majú snahu predviesť svoju kompetentnosť a prezentovať svoje schopnosti čo najhlasnejšie a v čo najlepšom svetle, súčasne však vôbec nie je isté, že vedia to, čo tvrdia, že vedia. Metódou, ktorou sa dá veľa odhaliť, sú vzorky ich doterajšej práce. A to je to, podľa čoho sa vôbec nedá zistiť, či Hudcovič naozaj má spôsobilosti, ktoré v regionálnej politike tak hlasne prezentuje.

Zvyšok piešťanského poslaneckého zboru je z uvedeného uhla pohľadu len čistá novinárska nuda.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund