Alexandra Mathiasová, nová riaditeľka MsKS: Umenie je spôsob sebarealizácie a vyjadrenia ukrytých emócií

Od nového roka na pozíciu riaditeľky Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Piešťanoch nastúpila naša bývalá kolegyňa Alexandra Mathiasová. Čo pre ňu znamená umenie? Aké má ciele s kultúrou v meste? Aké podmienky chce pripraviť pre umelcov v Piešťanoch?

Na pozíciu riaditeľky Mestského kultúrneho strediska v Piešťanoch nastúpila od nového roka Alexandra Mathiasová. (Autor: archív A. Mathiasovej)

Gratulujem k zvoleniu do novej funkcie. Kto alebo čo bolo motiváciou prihlásiť sa na post riaditeľky MskS?

Som absolventkou Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave, prešla som obomi umeleckými základnými školami v Piešťanoch a kultúra bola dlhodobo primárnou oblasťou, ktorú som pokrývala v rámci práce. V priebehu ostatných rokov som mala možnosť zúčastniť sa na väčšine podujatí a kultúrnych akcií, ktoré sa konali na území mesta Piešťany. Nie je to však len o práci, ale aj o vzťahu k umeniu, ktoré je v rôznych podobách aj mojím najväčším relaxom. Návštevy divadiel, koncertov či galérií neodmysliteľne patria k mojim bežným dňom aj k výletom. No a po ostatnom turbulentnom období, týkajúcom sa zmien vo vedení piešťanského mestského kultúrneho strediska, som sa rozhodla uchádzať o toto miesto a prispieť svojím dielom k systematickému zlepšeniu kultúrneho prostredia v meste.

Prečo práve kultúra? Čo pre vás znamená?

Pretože umenie je pre mňa srdcovou záležitosťou. Pre umelca je to nielen forma sebarealizácie, ale aj spôsob, ako za pomoci štetca, mikrofónu, kamery, pera, hudobného nástroja či tanečnej obuvi dostať zo seba tie najhlbšie emócie. A tie potom môže preniesť priamo na diváka. Ten sa s nimi stotožní alebo aj nie. Tá percepcia nie je nikdy rovnaká a to je na tom fascinujúce. Pri tej istej piesni, tej istej scéne vo filme sa jeden rozplače, iný možno pousmeje. Niekedy zas udivuje špičková technika prevedenia. Pomocou umenia môžeme relaxovať alebo sa vzdelávať. Umenie nás sprevádza všednými dňami, ale aj v najdôležitejších momentoch našich životov. Mohla by som pokračovať ešte dlho, ale to by sme tu asi boli až do večera… tak azda je to odpoveď, prečo kultúra. 

Slovenská kultúra podľa niektorých vyjadrení novej ministerky je len folklór a nové moderné umenie nepovažuje za kvalitné. Ako to vidíte vy?

Tvorba slovenských umelcov nie je len prezentácia folklóru v akýchkoľvek jeho formách a úpravách. Je to široká paleta vplyvov, motívov, spracovaní a výstupov, vďaka ktorým má možnosť každý prijímať ten obsah, ktorý v danom období preferuje.

Viete si predstaviť, že by ste aj napriek kritike dali zelenú výstave umelcovi z komunity LGBT+?

Ja nerobím rozdiely medzi ľuďmi na základe ich vierovyznania, hodnôt, národnosti či sexuálnej orientácie.

Aké sú vaše plány do budúcnosti? Môžete čitateľom predstaviť svoje plány s kultúrou?

Mojím cieľom je systematická úprava súčasných podujatí, ktoré sa konajú v gescii MsKS – určite ich nechcem rušiť. Vyjsť v ústrety návštevníkovi a ponúknuť mu dostatočný komfort, aby mal chuť zotrvať a vrátiť sa i na ďalšie podujatia. Ďalej je to zefektívnenie vnútorných procesov a časom aj rozšírenie ponuky aktivít, čím nemyslím len tých, ktoré ľudia vnímajú najvýraznejšie – teda koncerty v Hudobnom pavilóne a pod. Myslím tým aj vzdelávacie aktivity ako workshopy, súťaže neprofesionálnych umelcov, multiodborové aktivity. Rada by som dala priestor nielen domácim umelcom, ale aj zahraničným.

Plánujete využívať okrem budovy MskS aj ostatné objekty ako kino Fontána, Stará lekáreň a podobne?

Áno. V správe MsKS je okrem Malej scény na Ulici A. Dubčeka aj Kultúrno-spoločenské centrum Fontána – prevádzka kina aj galérie, Prírodné kino, Výstavná sieň Stará lekáreň, galéria Mólo i Hudobný pavilón. Pod MsKS spadá aj kino Fontána, kde je priestor na zavedenie drobného občerstvenia. A v neposlednom rade je mojím plánom zlepšenie vizuálnej prezentácie inštitúcie – modernizácia webovej stránky, propagačných materiálov a aktívna online komunikácia s návštevníkmi.

V oblasti umenia a kultúry bolo vždy mesto Piešťany umeleckou kolískou, vzniklo tu veľa umeleckých diel, pôsobili tu rôzni umelci. Máte v pláne rozvíjať umeleckú komunitu v našom meste?

Áno, ako som už spomenula, jedným z mojich cieľov je realizovať pod hlavičkou MsKS aj workshopy a spolupracovať so vzdelávacími inštitúciami v regióne.

Piešťany majú veľmi dobré podmienky v oblasti divadelníctva. Je tu podľa vás potenciál pre vlastné divadlo alebo divadelné združenie hercov, prípadne amatérov?

Ak pod divadlom myslíte inštitúciu, tak v Piešťanoch sa už jedna významná divadelná inštitúcia nachádza – národná kultúrna pamiatka Dom umenia Piešťany. Ak máte na mysli neprofesionálne divadelné súbory, v Piešťanoch pôsobí Divadlo Dino, ktoré v súčasnosti využíva priestory MsKS na nácviky a v stredu 31. januára odohrá v KSC Fontána predstavenie Doma dobre, na ktoré srdečne pozývam. Tiež nie je žiadnym tajomstvom, že v spolupráci s mestom a MsKS má v blízkej dobe vzniknúť aj divadelný festival.

Trnavský kraj sa snaží umenie a kultúrne činnosti podporovať prostredníctvom Krajskej inovačnej a rozvojovej agentúry a v Piešťanoch zasa funguje OOCR Rezort Piešťany. Chcete aj s nimi naviazať spoluprácu v oblasti podpory umenia či financovania?

MsKS dlhé roky spolupracuje s organizáciami na území mesta a regiónu a určite v tom bude pokračovať.

Organizátor festivalu Street ART & Piešťany Open MIC sa obrátil na mesto s pomocou pre organizáciu ďalšej edície festivalu, príp. Open MIC. Nevidíte tu potenciál pre spoluprácu?

Áno, vidím. Street ART Festival už niekoľko rokov po sebe dokazuje, že má nielen potenciál prilákať do mesta fanúšikov umenia, ale aj „spoluobjavovať“ nové talenty.

Máte nejaké vzory v oblasti kultúrnych inštitúcií? Mám na mysli Kultúrno-kreatívne centrum Hviezda v Trenčíne alebo nové Kreatívne centrum Trnava.

Každá inštitúcia vyniká v nejakej oblasti a je ťažké akokoľvek porovnávať kreatívne centrá s mestskou príspevkovou organizáciou, ktorá má v správe viacero budov a v rámci nich kino, výstavné siene, priestory pre exteriérové podujatia, spoločenské akcie a pod. Mojimi vzormi sú talentovaní a pracovití ľudia, ktorí robia svoju robotu dobre navonok aj dovnútra. Niektorí z nich pôsobia i na území Piešťan.

Čo by ste chceli vo svojej profesii dokázať?

V prvom rade je pre mňa dôležité, aby pracovníci MsKS a KSC Fontána pracovali v príjemnom a podnetnom prostredí a mali v práci vždy dôvod na úsmev, pretože na nich to celé stojí, nie na mne. V druhom rade budem šťastná, ak obyvatelia všetkých generácií nájdu v ponuke podujatí to svoje, čo ich zaujme.

Teraz trochu zo súkromia, čo máte v oblasti umenia rada? Čo by ste odporučili našim čitateľom – knihy, divadelné predstavenia, filmy a podobne?

Ťažko mi je na toto odpovedať, lebo len môj hudobný vkus siaha od Beethovena cez Mekyho Žbirku až po Eminema.  Som však najmä fanúšikom „live“ predstavení. Ak by som mala niečo odporučiť, keďže často navštevujem činohru či baletné predstavenia, ako bývalá konzervatoristka pripomeniem najmä Balet Slovenského národného divadla. Obľubujem však aj návštevy Divadla Jána Palárika v Trnave, odporúčam pozrieť si Filipa či pre rodiny s deťmi nový titul Princ Bajaja. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina