Problém s profesionálnymi vodičmi, pomôžu vyriešiť autobusári a kamionisti z Kazachstanu alebo aj Azerbajdžanu

  • Spravodajstvo
  • 5. januára 2024, 00:01

Na nedostatkové profesie vodiča autobusu alebo kamiónu bude môcť na Slovensku v tomto roku nastúpiť 2 200 občanov z vybraných krajín mimo Európskej únie. Vyplýva to z novely nariadenia o záujme Slovenskej republiky udeliť národné vízum vybraným skupinám štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorá nadobudla účinnosť od 1. januára tohto roka.

(Autor: TTSK)

Na pozíciu vodiča autobusu Slovensko udelí najviac 200 národných víz a na miesto vodiča kamiónu v medzinárodnej alebo vnútroštátnej doprave 2 000 víz.

Sektor cestnej dopravy dlhodobo zápasí s nedostatkom pracovnej sily, a to najmä u profesionálnych vodičov nákladných vozidiel a autobusov. Podľa údajov z ústredia práce na Slovensku na začiatku tohto roka chýbalo 12-tisíc vodičov, pričom prax naznačuje, že situácia sa odvtedy žiadnym spôsobom nezlepšila. Táto profesia je dlhodobo zaradená medzi nedostatkové profesie. „Priemerný vek profesionálneho vodiča na Slovensku prekročil 50 rokov a kategória vodičov nad 55 rokov predstavuje alarmujúcich 45 % z celkového počtu vodičov. Naopak nová generácia, resp. kategória vodičov do 25 rokov predstavuje len 4 % z celkového počtu vodičov. Generačná výmena tak prebieha len veľmi pomaly a vo veľkom nepomere,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Slovenské víza budú môcť získať občania Bieloruska, Srbska, Severomacedónskej republiky, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Gruzínska, Arménskej republiky, Moldavskej republiky, Ukrajiny, Kirgizskej republiky, Kazachstanu, Azerbajdžanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu alebo Uzbekistanu.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof