Statika piešťanskej budovy Centroom na Nitrianskej ulici obvinili neskoro, súd jeho trestné stíhanie zastavil

Okresný súd v Trnave zastavil v závere minulého roku trestné stíhanie statika Jána Tomčáni, ktorý čelil obvineniu za všeobecné ohrozenie v súvislosti s chybnou statikou polyfunkčnej budovy Centroom v Piešťanoch, ktorej hrozilo zrútenie. Podľa súdu bolo jeho trestné stíhanie premlčané.

Nebezpečné praskliny na obytnej budove sa objavili na jeseň v roku 2015. Podľa obžaloby mal byť za to zodpovedný statik Jána Tomčáni. (Autor: pror)

„Z vykonaného dokazovania vyplynulo, že zrútenie hrozilo od dokončenia stavby, od novembra 2009. Pri prečine je premlčanie trestného stíhania po piatich rokoch, obvinenie bolo vznesené až v roku 2017, a z tohto dôvodu bolo trestné stíhanie zastavené,“ zdôvodnil uznesenie súdu predseda senátu Mário Pohorelský.

Uznesenie nie je právoplatné, prokurátor podal proti nemu sťažnosť. Prokuratúra pôvodne žalovala Jána Tomčáni pre obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrozenia, pretože podľa jej názoru vydal ľudí do nebezpečenstva smrti alebo ťažkej ujmy na zdraví. Ak by sa súd s touto prísnejšou kvalifikáciou stotožnil, trestné stíhanie by nebolo premlčané a takmer 70-ročnému statikovi by hrozilo dlhoročné väzenie. Prokurátor navrhoval trest odňatia slobody v dolnej polovici sadzby, ktorá by bola v tomto prípade 10 až 15 rokov. Súd sa s argumentáciou prokurátora nestotožnil, podľa jeho názoru išlo v tomto prípade o nedbanlivostný prečin. „Súd akceptoval argumenty, ktoré opakujeme od roku 2017, jeho rozhodnutie považujeme za správne a v súlade so zákonom. Posledné slovo však budeme mať krajský súd, počkáme si na jeho rozhodnutie,“ povedal advokát obžalovaného Ľubomír Havlík.

Pri spevňovaní obytnej budovy stavbári naliali do Centroomu okolo päťsto ton betónu.

Znalec v odbore stavebníctva Miroslav Ilavský na súde potvrdil, že pri projektovaní budovy Centroom neboli dodržané technické normy. Problém zistil hlavne pri stropných doskách. Konštatoval, že budove chýbalo zabezpečenie proti reťazovému zrúteniu. Stavba podľa neho nespadla, pretože neboli dosiahnuté extrémne kombinácie zaťažujúcich účinkov, ako napríklad úplne zaťaženie všetkých stropov v jednom okamihu s kombináciou silného vetra, prípadne snehu. Vlastníci 44 bytov a 8 nebytových priestorov v piešťanskom objekte Centroom si museli objednať dodatočnú sanáciu statiky, za ktorú zaplatili takmer 800-tisíc eur.

Statik Ján Tomčáni, dnes už dôchodca, bol v minulosti trestným rozkazom uznaný za vinného za všeobecné ohrozenie v prípade polyfunkčného objektu Trinity v Bratislave, kde došlo k zrúteniu stropných dosiek, aj v prípade budovy Apollo Biznis Centra v Bratislave. Dostal vtedy trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na päť rokov a zákaz činnosti v stavebníctve na 10 rokov.

Pror/(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund