Miroslava Ričányho zaradili do Siene slávy Slovenskej triatlonovej únie

  • Kultúra a spoločnosť / Šport
  • 30. decembra 2023, 22:00

Miroslav Ričány z Piešťan bol medzi významné osobnosti triatlonu zaradený in memoriam v utorok 12. decembra v priestoroch Slovenského olympijského a športového múzea v Bratislave v rámci vyhlásenia najlepších športovcov Slovenskej triatlonovej únie za rok 2023.

Miroslav Ričány z Piešťan bol zaradený do Siene slávy Slovenskej triatlonovej únie in memoriam. foto: Mesto Piešťany

Miroslav Ričány sa narodil 4. januára 1951 v Piešťanoch, zomrel 2. júna 2022 ako 71-ročný. Bol zakladateľom, spoluorganizátorom triatlonových pretekov a priekopníkom tohto vytrvalostného športu v bývalom Československu na začiatku 80. rokov.

Svoj prvý „dlhý triatlon“ absolvoval ako 31-ročný v českom Jičíne v roku 1982. Spolu s ním absolvovalo tri náročné disciplíny hlavnej kategórie ďalších sto adeptov. Plavecký úsek dlhý 3,8 km, 180 km na bicykli a 42,2-kilometrový beh museli vtedy pretekári zvládnuť za 24 hodín. Bol prvým Slovákom, ktorý zdolal dlhý triatlon (vtedy nazývaný triatlon 1. stupňa – 3,8 – 180 – 42,2) a prvým Slovákom, ktorý niesol titul „Železný muž“.

Miroslav Ričány svoje úspechy, nielen v triatlone, prezentoval pod hlavičkou TJ Tesla Piešťany.

Svoje prvé preteky v dlhom triatlone za hranicami Československa absolvoval 18. augusta 1984 v holandskom Almere na otvorených majstrovstvách Holandska. Z ČSSR tam štartovali štyria pretekári, dokončili dvaja. Najúspešnejším z nich bol Ričány ako jediný Slovák. Bol jediný na tomto podujatí z vtedajšieho východného bloku, pretekov sa zúčastnilo 340 vytrvalcov z ôsmich krajín.

Vrcholom Ričányho triatlonovej kariéry bola účasť na 1. Majstrovstvách Európy v dlhom triatlone v Almere 17. augusta 1985. Pretekov sa zúčastnili traja pretekári z Čiech a jeden zo Slovenska. Ričány skončil na náročných pretekoch v chladnom a daždivom počasí s výsledným časom 12,24:46 h na 339. mieste. Preteky dokončilo 479 železných mužov.

Miroslav Ričány robil dobré meno Slovensku a Piešťanom nielen v triatlone. Bol tiež účastníkom mnohých maratónov (Medzinárodný maratón mieru v Moskve, Košický maratón), polmaratónov a behov i pretekov v bežeckom lyžovaní.

„Otec sa svojimi úspechmi nechválil, nikdy sa nimi neprezentoval. Som ale presvedčený, že z tohto ocenenia, ktoré by prevzal z rúk prezidenta Slovenskej triatlonovej únie, by mal veľkú radosť. Ako bolo povedané: otec bol prvý Slovák s titulom Železný muž, v 80. rokoch bol na Slovensku a v bývalom Československu priekopníkom nového športu a bol prvý Slovák na majstrovstvách Európy v dlhom triatlone v holandskom Almere. A treba uznať, že za danej doby pri materiálnych a technických možnostiach, za podmienok v danom štáte to boli naozaj veľké úspechy. V mene celej rodiny by som chcel poďakovať Slovenskej triatlonovej únii za toto ocenenie a uznanie. Slovenskému triatlonu prajem veľa úspechov a veľa osobností,“ povedal pri prebratí ocenenia syn Martin Ričány.

Na Slávnostnom zasadnutí mesta Piešťany 1. júna 2023 bola pri príležitosti 910. výročia prvej písomnej zmienky o Piešťanoch Miroslavovi Ričánymu udelená Cena mesta Piešťany in memoriam za rozvoj triatlonu na Slovensku, za významné výsledky v športovej činnosti a propagáciu svojho mesta doma i v zahraničí.

zdroj/foto: Mesto Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof