Eva Karvašová získala Cenu Pamäti národa

  • Kultúra a spoločnosť
  • 29. decembra 2023, 22:00

Rodáčka z Piešťan Eva Karvašová bola ocenená za hrdinstvo – získala Cenu Pamäti národa. „Vždy môžeš povedať nie. Až pokým ťa nezačnú mučiť. Potom už nemôžeš vedieť, koľko vydržíš a koľko nie. Ale do tých čias vždy môžeš povedať nie,“ touto otcovou radou sa riadila často, ale hlavne keď sa ju Štátna bezpečnosť snažila prinútiť k spolupráci.

Rodáčka z Piešťan Eva Karvašová bola ocenená za hrdinstvo. foto: Post Bellum

Ako sama hovorí, vyrastala v piatich režimoch a pred týmito dejinnými zvratmi ju ochránilo veľmi dobré rodinné zázemie. Tak dokázala hneď v detstve prežiť, keď jej otca zatklo gestapo za pomoc slovenským partizánom. Ako desaťročná im pomáhala aj ona sama, keď počas pobytu v ozdravovni strážila a napájala kone partizánov. Život v komunistickom režime ju postavil pred ešte ťažšie skúšky. Ako dcéra lekárnika, teda predstaviteľa „buržoázie“, nebola pripustená k maturite a odmaturovala až neskôr na večernej škole. Podarilo sa jej vyštudovať pedagogickú fakultu a koncom šesťdesiatych rokov našla prácu v Slovenskom rozhlase.

Tam spoznala svojho budúceho druhého manžela, prozaika a dramatika Petra Karvaša, ktorého dielo si pred rokmi vytiahla ako maturitnú otázku. Lenže Peter Karvaš vyjadril nesúhlas s inváziou vojsk Varšavskej zmluvy, písal protirežimné divadelné hry a v nastupujúcej normalizácii sa dostal na čiernu listinu. „Prišli za mnou a dali mi na výber, aby som sa rozhodla, či sa budem ďalej stýkať s pravicovým oportunistom alebo budem musieť ísť preč z rozhlasu,“ spomína Eva Karvašová. Neváhala ani chvíľu a v roku 1979 sa za Petra Karvaša vydala. Ich život sa odohrával pod trvalým dohľadom Štátnej bezpečnosti a ako hovorí, „v tretej cenovej kategórii“.

Ceny Pamäti národa každoročne udeľuje organizácia Post Bellum, ktorá dokumentuje príbehy z kľúčových momentov 20. storočia. Ocenenie sa udeľuje hrdinom protifašistického a protikomunistického odboja, ako aj výnimočným osobnostiam moderných dejín, ktoré sa presadili v oblasti ochrany demokracie či bojom proti novodobej totalite. Počas dvanástich ročníkov organizácia ocenila 56 pamätníkov, medzi ktorými boli napríklad vojnoví veteráni, politickí väzni, odbojári, preživší holokaustu, perzekvovaní spisovatelia či príslušníci cirkví.

Veronika Bardíková, zdroj: Post Bellum

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof