Piešťanská nemocnica v rebríčku kvality na vzostupe

  • Piešťany
  • 28. decembra 2023, 22:00

Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch už druhý rok po sebe zásadným spôsobom vylepšuje svoje postavenie v rebríčku kvality nemocníc, ktorý zostavuje Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Prvýkrát sa v tomto rebríčku dostala medzi päť najlepších vo svojej kategórii. Ak by sa však brala do úvahy zo šiestich hodnotených ukazovateľov len kvalita poskytnutej zdravotnej starostlivosti, piešťanská nemocnica by bola so 63 bodmi zo 100 možných dokonca na prvom mieste rebríčku vo svojej kategórii.

Nemocnica A. Wintera obsadila piatu priečku vo svojej kategórii. foto: Supa

Naopak na subjektívnej spokojnosti pacientov musí Nemocnica A. Wintera ešte popracovať, nakoľko z prvej päťky rebríčka so získanými 48 bodmi je na tom najhoršie. Je však nutné dodať, že i v tomto ukazovateli si oproti roku 2022 polepšila o štyri body.

Nemocnica A. Wintera získala v celkovom hodnotení rovnaký počet bodov ako nemocnice na štvrtom a treťom mieste. Od nemocnice AGEL Košice-Šaca, ktorá obsadila prvú pozíciu, ju delia len štyri body. Na poslednej priečke z 33 hodnotených v tejto kategórii sa s celkovo 41 bodmi umiestnila Nemocnica s poliklinikou Považská Bystrica.

„Opäť sme si v celoslovenskom hodnotení polepšili. Len o vlások nám ušlo tretie miesto. To ale nevadí, budúci rok sa budeme snažiť opäť zlepšiť. Veľmi nás teší, že naša práca je takto ocenená. Naša nemocnica bola za rok 2023 najlepšia, čo sa týka kvality poskytovanej starostlivosti,“ reagovala piešťanská nemocnica na hodnotenie INEKO na sociálnej sieti.

Malé až stredne veľké nemocnice

Nemocnica A. Wintera obsadila piatu priečku v kategórii, ktoré INEKO charakterizuje ako malé až stredne veľké nemocnice. Ide o nemocnice, ktoré poskytujú komplexnú zdravotnú starostlivosť, ale nepredstavujú koncové nemocnice vo väčšom regióne. Zriaďovateľom bývajú súkromné subjekty, fyzické osoby, mestá, vyššie územné celky, štát či cirkev. V tejto kategórii hodnotilo INEKO tridsaťtri nemocníc.

Veľké nemocnice

Veľké nemocnice sú tzv. koncové, ktorých zriaďovateľom je štát, v priemere riešia zložitejšie prípady než zariadenia v kategórii „Malé až stredné nemocnice“ a zároveň sú to najväčšie nemocnice z pohľadu počtu hospitalizácií, počtu lôžok a tržieb. V tejto kategórii sú zahrnuté aj dve veľké nemocnice z okolia. Fakultná nemocnica Trnava sa z 11 hodnotených udržala na 10. pozícii, čo je rovnaké miesto ako v predchádzajúcom roku. Fakultná nemocnica Trenčín poskočila z ôsmej na siedmu priečku. Najlepšou nemocnicou v tejto kategórii je Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok. Naopak v rebríčku INEKO je najhoršie hodnotenou Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice.

Hodnotenie kvality

Výsledný rating nemocnice je kalkulovaný ako vážený priemer bodov dosiahnutých za ukazovatele zoskupené v šiestich hlavných kategóriách (kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti, operačné skúsenosti lekárov, náročnosť diagnóz pacientov, spokojnosť pacientov, hospodárenie a transparentnosť nemocnice). Pri kalkulácii ratingu sa do úvahy berú údaje za ostatné štyri roky s klesajúcou váhou. Čím vyšší počet bodov, tým lepšie (max. 100 bodov, min. 0 bodov).

Do hodnotenia nie sú zahrnuté špecializované ústavné zariadenia, ako napr. detské nemocnice, kardiologické a onkologické ústavy.

Jozef Vojčiniak, zdroj: INEKO

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina