Navštívili sme elektrotechnickú priemyslovku

Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Piešťanoch minulý utorok opäť otvorila deviatakom svoje odborné učebne, elektrodielne a tiež zvukové a nahrávacie štúdio, aby nielen ich, ale aj rodičov či priateľov školy oboznámila o prijímacích pohovoroch a zoznámila ich s jednotlivými študijnými odbormi. To všetko v réžii študentov a ich učiteľov.

Študenti - elektrikári sa odfotili so svojím vyučujúcim Milanom Marekom. foto: (vd)

Najskôr si záujemcovia vypočuli v kongresovej sále prezentáciu odborov a potom sa v sprievode učiteľov vybrali po jednotlivých učebniach, kde im elektrikári prezentovali svoje praktické i teoretické znalosti.

Krátku prehliadku odborných učební pre informačné a sieťové technológie, multimédiá a tiež informačné a digitálne technológie a elektrotechniku sme absolvovali aj my a popritom si všímali drobné detaily.

Žiaci nám predviedli prácu s najmodernejšími grafickými programami, zaujalo nás animovanie, práca s kamerou, mikrofónom i zvukovým mixážnym pultom. Zaspomínali sme si na staré teslácke časy, keď naši kolegovia vývojári navrhovali a my sme spracovávali morfológiu polovodičov a integrovaných obvodov, Áčovci vymýšľali CCD kameru a Roman Kišš, ktorý spolupracoval so školou, dával dokopy s tesláckym tímom prvý stolový počítač. Doba sa prudko zmenila. Komu by to vtedy napadlo, čo digitalizácia a IT technológie spôsobia?

Na tejto škole v aktuálnom čase študenti preskočili milénium a míľovými skokmi vhupli do robotiky či programovania, 3D tlače a učia sa všeličo iné, veď v budúcnosti si bude až deväťdesiat percent pracovných pozícií vyžadovať vysokú úroveň technických a digitálnych zručností. Dozvedeli sme sa, že tieto je možné získať štúdiom v odbore elektrotechnika. Od tretieho ročníka si žiaci volia špecializáciu štúdiom odboru v oblasti počítačových systémov alebo informačných a telekomunikačných systémov.

Nazreli sme i do odborných učební informačných a sieťových technológií (IST). Všade plno techniky, pri každom „mega“ počítači nejaký študent ťukal do klávesnice. Tento odbor je zameraný na programovanie a robotiku. Jeho otvorením reaguje škola na potreby trhu práce, aktuálne totiž na Slovensku chýba 15-tisíc špecialistov v tejto oblasti. Základom štúdia sú okrem všeobecnovzdelávacích predmetov hlavne základy informatiky, sieťové technológie, internet vecí, operačné systémy a kybernetická bezpečnosť. Mimochodom, útoky hackerov sa množia, a tak ak sa študenti naučia, ako chrániť počítačové systémy a siete pred ohrozením, budú na najlepšej ceste získať v praxi nielen vynikajúce finančné ohodnotenie, ale organizácie i podniky sa o nich doslova pobijú.

My sme z profesionálnej zvedavosti zapadli medzi budúcich kolegov z odboru multimédií a zistili sme, že nás títo mladí nadšenci už dávno preskočili. V podcastovom štúdiu sme si s nimi zaspievali náš dávny maturitný hit (a vraj aj súčasný), notoricky známu pieseň skupiny Elán – Nie sme zlí. A zistili sme, že až tak príliš nahlas sa do mikrofónu „nehúka“. Réžia si zrejme musela zapchať uši. Stredoškoláci si tu vytvorili malé animovacie štúdiá a hrali sa s lego postavičkami, pričom vytvárali krátke rozprávkové videopríbehy. Počas štúdia sa v tomto odbore žiak naučí využívať multimediálne zariadenia, je spôsobilý sa uplatniť v komerčnej sfére v grafických, reklamných, reprodukčných, hudobných, rozhlasových a televíznych štúdiách, vo filme, pri tvorbe publikácií, materiálov pre e-learning a virtuálne vzdelávanie.

Kde sú tie časy, keď sme vyfasovali pero, kúpili zošit a písali si ručne denník či scenáre k vymysleným príbehom? Posledným odborom, ktorý si tu budúci žiak môže zvoliť, sú informačné a digitálne technológie. Ten absolvent, ktorý sa s vysvedčením vyberie do praxe, bude profesijne pripravený na IT inovácie a digitálny svet 21. storočia bude pre neho prechádzka známou ružovou záhradou, aj keď možno niekedy posiatou tŕňmi.

Zaujal nás ešte jeden moment. Dozvedeli sme sa, že ak sa študent už od začiatku nájde v niektorom z týchto odborov, ako bonus (zaslúžene vydretý) môže získať medzinárodné certifikáty: Cisco Networking Academy, certifikát ECDL a osvedčenie o odbornej spôsobilosti podľa § 21 – elektrotechnik vyhl. č. 508/2009 Z. z. To je ten známy paragraf, čo otvára budúcim odborníkom dvere do elektrosveta. Dobre si vyberte. A dobre sa učte, 21. storočie je vaše!

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof