Priame prenosy z New Yorku: Nabucco aj Carmen

Priame prenosy z Metropolitnej opery v New Yorku budú súčasťou programu Domu umenia aj v roku 2024. V aktuálnej sezóne je piešťanský kultúrny stánok opäť jediným miestom na Slovensku, kde sa môžete naživo preniesť do jednej z najznámejších divadelných inštitúcií na svete.

Notoricky známy titul Nabucco uvedú v priamom prenose z New Yorku. foto: FB The Metropolitan Opera

Po príchode nového roka bude prvým naživo premietaným titulom z Metropolitnej opery Verdiho slávne Nabucco. Pozrieť si ho môžete v sobotu 6. januára o 18.55 h, pričom v hlavných úlohách sa predstavia Liudmyla Monastyrska (Abigaille), Maria Barakova (Fenena), SeokJong Baek (Ismaele), George Gagnidze (Nabucco) a Dmitry Belosselskiy (Zaccaria).

Nabucco je dramatická opera v štyroch dejstvách. Jej dej je odvodený z biblického príbehu o zajatí židov – odohráva sa v Babylone a v Jeruzaleme približne v 6. storočí pred naším letopočtom. V Jeruzaleme sa židovský ľud obáva vojny s Babylonom. Veľkňaz Zachariáš sa snaží zmenšiť obavy tým, že židia majú vo svojich rukách ako rukojemníkov Nabukadnesarovu dcéru Fenenu. Napriek tomu obsadzujú babylonské vojská Jeruzalem a Fenena je oslobodená zo Zachariášových rúk židovským vojvodcom Ismaelom, ktorý je za to označený za zradcu. Babylonské vojsko likviduje Šalamúnov chrám a židia sú odvlečení do zajatia do Babylonu.

V opere Nabucco sa nachádza aj jedna z najslávnejších zborových skladieb Va, pensiero, známa ako Zbor židov. Ten sa v období vzniku opery stal aktualizovaným symbolom túžby Talianov po slobode a nezávislosti. Opera trvá tri hodiny a šesť minút, jej súčasťou je jedna prestávka. Vstupenky v hodnote 14 eur, zľavnené 7 eur, si môžete kúpiť v pokladni Domu umenia (od 8. januára 2024), kedykoľvek prostredníctvom stránky www.domumenia-piestany.sk alebo cez Ticketportal.

Poslednú januárovú sobotu je v programe pripravený priamy prenos Bizetovej Carmen. Predstavenie v obsadení Ajgul Achmetšina (Carmen), Angel Blue (Micaëla), Piotr Beczała (Don José) a Kyle Ketelsen (Escamillo) bude dirigovať Daniele Rustioni. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián