Na „mojmírke“ nádherná vianočná výstava aj s anglickým čajom o piatej

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž / Podujatia
  • 22. decembra 2023, 22:00

Kým sme pochodili celú tohtoročnú vianočnú výstavu Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Piešťanoch, aj mesiac vyšiel na oblohu. Už pri vchodových dverách na nás v stredu 13. decembra žmurkal pôvabný vianočný stromček. Tento rok sa zahalil do biela a s ním aj všetky rekvizity. Z vedľajšej miestnosti sme zacítili vôňu vianočného čaju či punču, práve okolo prechádzali cukrárky s táckami plnými sladkých dobrôt. Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok. Aj práca sa lepšie darí, keď je bruško plné.

Vianočné trhy na Mojmírke ponúkali chutné rýchle občerstvenie a jedlá. foto: (vd)

A tak sme sa vybrali na vianočné hodovanie. Navštívili sme všetky kaviarničky a reštaurácie, ba i priestory, kde svoje projekty predstavovali študentky nadstavbového štúdia. V anglickej kaviarni sme si posedeli so študentmi pri lahodnom čaji. Tuším nám ho pripravili aj presne podľa tradícií – o piatej. Voňal bergamotom, chuť zjemnilo mlieko. S dvomi maturantmi sme si poklebetili o blížiacich sa skúškach z dospelosti a čo-to nám prezradili aj o praxi a brigádach, veď po kuchároch je „zhánka“.

V reštaurácii s názvom Krištáľové Vianoce sa všetko krištáľovo ligotalo a pri vianočne prestretých stoloch sedela partia popíjajúca akýsi špeciálny drink. Tí, ktorí uprednostňujú rýchle občerstvenie, sa zastavili v prevádzke s názvom Vianočné trhy na Mojmírke a maškrtníci dali prednosť Retro cukrárni. Práve do nej niesli koláčiky dve cukrárky, ktoré sme zachytili aj naším objektívom.

Na prízemí vpravo od vrátnice boli dva skrášľovacie salóny – študenti ich nazvali beauty Šarm. Tu si mohli vyskúšať nové líčenie či ošetrenie pleti alebo zhotovenie účesu nielen slečny či ženy, ale aj malé dievčatká. V kozmetických kresielkach sedeli ako prikované. Ani nedýchali. Aby nebodaj ich vizážistka nevyšla z konceptu.

Každá žiačka, každý žiak dbal o reprezentatívne vystupovanie. Milo sa usmievali, boli pekne nastrojení, dievčatá nádherne nalíčené a načesané. Ak ste stretli kuchára, nechýbal mu rondon či čapica, aj cukrárky boli v bielom. Na prvom poschodí mohli návštevníci obdivovať slávnostné tabule, jedna z nich bola ako vystrihnutá z Harryho Pottera.

Na ďalšom poschodí škola propagovala nadstavbové štúdium – miestnosť niesla názov 3 + 2 = budúcnosť. Aj takto chce pritiahnuť absolventov učebných odborov k maturitnej nadstavbe. V reštaurácii U Grincha nám študenti prezentovali zábavné flambovanie a oboznámili nás s dobrotami, ktoré v ich pohostinstve možno ochutnať. Príjemne bolo i u školskej psychologičky. V Medovničkárni sme obdivovali nielen tradičnú vianočnú výzdobu z perníkov premenených na domčeky, stromčeky, kvety, ale zaujal nás aj študent rýchle váľajúci cesto a krájajúci rezance. „Šiel“ rýchlejšie ako šijací stoj.

Jeho kolegyne zasa ozdobovali medovníky cukrovou polevou. Tu boli aj tvorivé dielne. O kúsok ďalej si človek mohol posedieť v štýlovej kaviarničke a na konci chodby sme si dopriali už spomínaný anglický čaj o piatej. Aj toto sa u nás učí – bol názov triedy, kde prezentovali, čo všetko sa na „mojmírke“ študenti naučia. Jeden zvedavý chlapec sa tam zaúčal do tajov gastrochémie.

Na každom medziposchodí sedeli cukrárky či kuchárky, ktoré ponúkali vo svojich predajných stánkoch v celofánových balíčkoch medovníčky, žĺtkové koláčiky, ale aj vianočné svietniky z vizovického cesta či iné cukrovinky alebo aranžmány.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea