ABS, či ESP pozná každý vodič, ale viete, čo je EBS?

  • Inzercia
  • 22. decembra 2023, 22:30

Odkedy začala vo vozidlách hrať väčšiu úlohu elektronika, vodiči sa začali učiť všelijaké skratky, ktoré označujú najrôznejšie elektronické systémy. Patrí sem aj systém, ktorý sa ukrýva pod skratkou EBS.

(Autor: herlanzer / Stock.adobe.com)

EBS hľadajte v ťažkých úžitkových vozidlách

Ak vám táto skratka nič nehovorí, tak vedzte, že ľudia, ktorí majú za sebou zakladanie spoločnosti a vo svojej firme majú aj ťažké úžitkové vozidlá, ju určite dobre poznajú. Skratkou EBS (Electronic Braking System) sa totiž práve v ťažkých úžitkových vozidlách označuje technológia brake-by-wire, teda technológia umožňujúca ovládať brzdy elektronicky bez mechanického spojenia, ktoré by prenášalo silu na brzdový systém z pedála, či páky.

EBS zabezpečuje aktiváciu všetkých komponentov brzdového systému vrátane retardéra a motorovej brzdy. Podporuje aj prívesy. Pri brzdení sa stále využíva stlačený vzduch, ktorý EBS riadi prostredníctvom ventilov. Ide tak o systém, ktorý nie je závislý od vyšších napätí, ktoré používajú elektromechanické alebo elektrohydraulické systémy, v ktorých sa na aplikovanie brzdného účinku využíva aj elektrická energia.

Výhoda a poistka v prípade zlyhania elektroniky

Aká je výhoda EBS? Ako aj iné obdobné systémy aj EBS má úlohu zastaviť vozidlo účinnejšie, ako by to bolo možné konvenčným spôsobom. Darí sa mu to tak, že zvyšuje presnosť brzdenia, čím sa skracuje brzdná dráha.

Keďže ide o elektronický systém, na mieste je otázka, čo v prípade, že zlyhá elektronika? Samozrejme, účinná oprava EBS je možná, ale na mysli máme situáciu, že sa to stane počas jazdy, pri potrebne spomaliť, či zastaviť vozidlo. V takomto prípade sa použije bežný ovládací tlak vzduchovej brzdy. Tým pádom je vozidlo vybavené EBS schopné bezpečne zastaviť aj v prípade zlyhania elektroniky.

Zdroj obrázka:

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof