Medzi krajským mestami má najlepšie finančné zdravie opäť Trnava

  • Kraj / Piešťany / Región
  • 21. decembra 2023, 08:34

Trnava si podľa hodnotenia Inštitútu pre ekonomické a sociálne otázky (INEKO) medzi krajskými mestami opäť udržala pozíciu mesta s najlepším finančným zdravím. V celkovom rebríčku hodnotenia miest za rok 2022 skončilo najvyššie Krásno nad Kysucou, Trnava obsadila 15. miesto. Spomedzi krajských miest skončil za Trnavou na 22. mieste Trenčín, všetky ďalšie krajské mestá skončili výrazne nižšie. Hodnotenie finančného zdravia poskytuje komplexný pohľad na hospodárenie samospráv na základe vlastnej metodiky INEKO. Zahŕňa viaceré kľúčové parametre hospodárenia: celkový dlh, dlhovú službu, bilanciu bežného účtu a záväzky po lehote splatnosti.

Zdroj foto: FB Mesto Trnava

Slovenské mestá podľa konštatovania INEKO čelili v roku 2022 viacerým výzvam, ako napríklad významný nárast cien energií, tovarov s služieb, ktoré spoločne s infláciou s dobiehajúcou koronakrízou významne poznačili ich hospodárenie. Priemerné skóre finančného zdravia miest na Slovensku kleslo na hodnotu 4,23 z maximálnych 6,00 bodov. Trnava si aj napriek týmto výzvam dokázala udržať vysokú úroveň hospodárenia a finančnej stability s celkovým počtom bodov 5,2. Skóre nad 5 bodov znamená podľa metodiky INEKO hodnotenie „výborné finančné zdravie“, spomedzi 141 slovenských miest ho získalo 37 miest. Je to o 22 menej než rok predtým.

Z hľadiska zadlženosti mali slovenské mestá v roku 2022 priemerné zadlženie 23,23 percenta, čo je len mierny nárast oproti predchádzajúcemu roku. V tejto kategórii sa Trnava, vďaka stabilne nízkemu percentu zadlženia, opäť umiestnila na popredných priečkach. Kľúčovým ukazovateľom finančnej kondície samospráv je bilancia bežného účtu. Aj v tomto ohľade ukazuje Trnava silnú hospodársku stabilitu. V roku 2022, ktorý bol charakterizovaný výrazným poklesom prebytkov v mestách, si Trnava udržala stabilnú bilanciu bežného účtu, čo ju radí medzi mestá s vysokou schopnosťou kryť bežné výdavky z bežných príjmov.

„V roku 2022, ktorý bol pre mnohé mestá náročným obdobím, si Trnava udržala silnú finančnú pozíciu a potvrdila svoje postavenie ako líder v oblasti finančného zdravia medzi slovenskými krajskými mestami,“ skonštatovala Zuzana Hrinková Siebenstichová, vedúca odboru komunikácie Mestského úradu v Trnave.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina