Gastro Vianoce na „hotelke“ plné úprimných vyznaní

Neodmysliteľnou súčasťou adventného obdobia v Piešťanoch sú Gastro Vianoce, ktoré každoročne rozvoňajú a rozžiaria Hotelovú akadémiu Ľudovíta Wintera. Tá tento rok otvorila svoje dvere všetkým obdivovateľom v utorok 5. a v stredu 6. decembra. Chodbami školy v priebehu týchto dní prešli stovky nadšených hostí, ktorí si okrem zážitku odnášali aj sladké pečivo, oblátky, lokše či iné dobroty.

Nechýbala ani slovenská kuchyňa. foto: (am)

Slávnostné otvorenie sa pre pozvaných hostí konalo ešte pred samotným začiatkom podujatia. Pozvanie prijal župan Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, vicežupanka Veronika Buc, vicežupan Patrik Voltmann, primátor Piešťan Peter Jančovič, štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy a výskumu SR Slavomír Partila a ďalší.

„Vianoce vnímame ako najkrajšie sviatky roka. Vytvárame si ich u nás tento rok už 5. a 6. decembra v podobe Gastro Vianoc 2023 a je to náročná práca všetkých študentov a zamestnancov školy,“ uviedol Ladislav Blaškovič, riaditeľ Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Prezradil, že prvé idey k organizácii Gastro Vianoc tento rok prišli počas letného dovolenkového oddychu na pláži. „Príprava trvá niekoľko mesiacov od prvej vízie, námetov, inšpirácie žiakov. Začíname pri 40 stupňoch v júli a končíme v mrazoch v decembri,“ doplnil riaditeľ.

Tohtoročné Gastro Vianoce niesli prívlastok Vyznania Vianoc. Práve v tejto súvislosti počas slávnostného otvorenia vystúpila na pódium herečka a speváčka Dominika Richterová, ktorá zaspievala legendárnu pieseň Mariky Gombitovej – Vyznanie. Svoje vyznania pre „hotelku“ a jej študentov napísali na tabuľu aj župan, primátor či štátny tajomník ministerstva školstva. Jozef Viskupič sa prítomným prihovoril a vyzdvihol úroveň a úspechy hotelovej akadémie.

Pozvaní hostia sa po úvodných slovách presunuli do priestorov, v ktorých ich čakalo pripravené občerstvenie, kde sa o kvetinové dekorácie postarali študenti Spojenej školy Rakovice. Výborné syrové rolády, prekrásne kanapky, zákusky a mnoho lahôdok spolu s teplou kuchyňou opäť predznamenalo kvalitu, ktorú hostia našli aj v jednotlivých študentských „prevádzkach“.

Na dvoch poschodiach sa nachádzala mexická reštaurácia, viedenská, talianska, slovenská, divinová kuchyňa, cukráreň, kaviareň, čajovňa, francúzske palacinky, medové výrobky a mnoho ďalších typov nápojov a pokrmov. Študenti lákali do svojich prevádzok vyzdobenými dverami, prestretými stolmi, úsmevmi na perách a často aj náležitými odevmi. Opäť sa predviedli ako profesionáli vo svojom odbore. Zväčša si zameranie prevádzok a ich realizáciu vymysleli sami, viedli ich pritom pedagógovia.

„Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera je ako jedna z mála škôl vysoko špecializovaná, skutočne máme iba študentov v odbore hotelová akadémia. Aktuálne u nás študuje viac ako 600 žiakov a v budúcom roku budeme prijímať 120 žiakov v štyroch triedach,“ uviedol riaditeľ s tým, že sa snažia kapacitne zostať v tejto línii, pretože chcú udržať kvalitu vzdelávania.

Nemenej zaujímavé boli počas Gastro Vianoc ukážky stolovania v jedálni. Každý stôl bol ladený do iného štýlu, tento rok napríklad i prekvapilo Harry Potter prestieranie či živá holubica. Hoteláci tak opäť predviedli nápaditosť, kreativitu a dobrú robotu, v ktorej budú zaiste pokračovať aj v ďalšom kalendárnom roku. Nielen im poprial na záver riaditeľ Ladislav Blaškovič veľa zdravia: „Prajem svojim blízkym a všetkým ľuďom, aby boli najmä zdraví, šťastní a nielen Vianoce 2023 trávili s tými, ktorých majú radi.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína