Vianoce budú opäť drahšie, pre viaceré domácnosti až devastačné

V decembri Slováci pre vianočné sviatky nakupujú najviac. Tržby obchodníkov tak zvyčajne bývajú o desiatky percent vyššie ako počas iných mesiacov. No ako povedala analytička Wood & Company Eva Sadovská, aj tento rok si za vianočné nákupy potravín a darčekov priplatíme.

Ceny darčekov výrazne narástli. ilustr. foto: freepik.com

Posledný štvrťrok je z pohľadu maloobchodu najsilnejším obdobím roka. V tomto období predstavujú tržby maloobchodu podľa analytičky až 28 percent z tých celoročných. Ľudí však ovplyvňuje vysoká inflácia, viaceré potraviny v tomto roku zaznamenávajú dvojciferné tempo rastu. „Odhadujeme, že za predvianočný nákup potravín zaplatí slovenská domácnosť zhruba o osem až desať percent viac ako vlani,“ povedala Eva Sadovská.

Z darčekov, ktoré ľudia najčastejšie nakupujú pre svojich blízkych, sú aktuálne drahšie ako pred rokom výrobky pre osobnú hygienu, a to o 8,4 percenta, hudobné nástroje o 7,7 percenta a šperky o 7 percent. Oblečenie vychádza drahšie o 5,7 percenta, za knihy platíme viac o 5,4 percenta. Od 2 do 4,5 percenta si priplácame aj za fotoaparáty, kávovary, počítače, športové vybavenie, obuv, bicykle či hračky. Najpomalší nárast cien spomedzi typických darčekov zaznamenali mobilné telefóny a hodinky – o 1,6 a 1,1 percenta.

„Pre viaceré domácnosti je aktuálne zdražovanie doslova devastačné,“ konštatuje analytička. Pri nákupoch šetria, uprednostňujú nevyhnutné tovary pred luxusnejšími, resp. lacnejšie pred drahšími. Ide predovšetkým o nízkopríjmové domácnosti, domácnosti nezamestnaných, jedného rodiča s deťmi, seniorov či domácnosti s telesne znevýhodnenými členmi. Medziročne nastala zmena aj pri efekte tzv. odloženej spotreby. Vlani využívali Slováci pri nákupoch, nielen predvianočných, tzv. vynútené úspory. Išlo o také finančné prostriedky, ktoré si ušetrili počas lockdownov z rokov 2020 a 2021. V aktuálnom roku sa už však tento vankúš úspor podľa Sadovskej vyčerpal. To sa prejavilo aj na slabšej spotrebe domácností.

Na druhej strane pozitívnym signálom pre obchodníkov je podľa analytičky aktuálny vývoj spotrebiteľskej nálady. Indikátor spotrebiteľskej dôvery sa z mesiaca na mesiac zlepšuje a v októbri dosiahol najvyššiu hodnotu od druhej polovice roka 2021. Spotrebitelia pozitívnejšie vnímajú finančnú situáciu svojich domácností či tvorbu úspor. Priaznivejšie vidia i vývoj celkovej hospodárskej situácie či vývoj nezamestnanosti v krajine.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína