Piešťanské deti spievali s Opatovským

Talentovaní speváci zo Súkromnej základnej umeleckej školy v Piešťanoch majú za sebou výnimočnú skúsenosť. V Dome umenia Piešťany sa v stredu 29. novembra predstavili na pódiu spolu s Robom Opatovským v rámci jednej koncertnej zastávky zo Šťastné a veselé tour 2023, ktorú absolvoval spolu s kapelou Fragile.

V Dome umenia si deti s Robom Opatovským zanôtili tri piesne. (Autor: archív SZUŠ)

Agentúra, ktorá zastrešuje koncerty Roba Opatovského, oslovila piešťanskú súkromnú „zušku“ ešte začiatkom októbra. „Vedela som, že deti táto ponuka poteší. Koncert sa mal konať 29. novembra, čiže času sme mali naozaj dosť,“ povedala na úvod pedagogička Iveta Danielová, ktorá deti na koncert pripravovala.

Spočiatku speváci trénovali v rámci svojich individuálnych hodín, neskôr sa začali stretávať ako skupina. „Každým tréningom som videla, že sa približujeme ku krásnemu výsledku. A nielen to. Vidieť, ako sa každý individuálne rozvíja, kultúrne a esteticky rastie, to poteší určite každého učiteľa. Zlepšili sa vzťahy v skupine, deti sa viac zaujímali jeden o druhého, učili sme sa všetci. Ja viac o svojich žiakoch – mnohokrát ma prekvapili, a oni najmä o sebe,“ uviedla učiteľka.

V novembri stretnutia zintenzívnili na každý deň. „Myslím si, že väčšine chýba tento intenzívny kontakt, pretože sme nielenže nacvičovali, spievali, ale v rámci prestávok sme sa viac spoznávali, porozprávali. Vytvorili sme si aj skupinu, kde sme komunikovali o tom, aká bola hodina, o spätnej väzbe,“ skonštatovala pedagogička.

Umelecká drina trvala približne šesť týždňov, pričom deti súčasne trénovali na školské vianočné koncerty. Museli preto spoločne dbať na sústredenie a riadnu koncentráciu. Okrem toho sa pripravovali aj na viacero variantov piesní, učiteľka im vštepovala, že musia počítať so zmenami, ktoré môžu nastať. Príprava, ale i samotný koncert v nich preto okrem zážitku zanechala aj poriadny kus skúseností, schopnosť rýchlo sa prispôsobiť a vnímať variabilitu hudby. Nakoniec sa im to skvele vydarilo.

„Najviac ma potešilo, ako všetci spolu vytvorili niečo nádherné, harmonické. Deti pochopili, aké je výnimočné vytvoriť niečo spoločné,“ povedala Danielová. Mnohé deti speváka predtým takmer nepoznali, nepočúvali jeho skladby, napokon sa im tvorba zapáčila. Neváhali si od neho vypýtať autogram či spoločnú fotografiu.

S Robom Opatovským „zuškári“ spievali piesne Vianočná pošta, Vianoce a Na kopce! Koncert si skutočne užívali. „Sedeli sme v zákulisí pri pódiu, čakali sme, kým budeme na rade. Spievali sme štvrtú, piatu a deviatu pieseň, nechceli sme behať hore-dole. Deti boli oblečené v bielom a spontánne a prirodzene začali za kulisami tancovať. Bolo to čarovné. Vyzeralo to ako videoklip,“ priznala pedagogička, v ktorej tieto momenty taktiež zanechali nezmazateľné spomienky.

Celý proces bude zaiste pamätný aj pre deti. Či už sa budú hudbe kariérne venovať, alebo nie, intenzívna príprava na výkon a takáto skúsenosť ich formuje. Mnoho z nich začínalo spievať v piatich rokoch, teraz sú z nich 14-15-roční mladí ľudia. „Niektorí prichádzajú na dva-tri roky, keď sa hľadajú, nevedia, čo by ich bavilo. No každá skúsenosť je dôležitá. Verím, že im to mnoho dalo,“ dodala pedagogička s tým, že s deťmi, ktoré vedie odmalička, má hlboké a vrúcne vzťahy. „Poznám každý ich pohľad, stačí mi pozrieť do ich očí a presne viem, ako sa cítia a či ich niečo trápi. Máme veľmi pekný, blízky vzťah. Takisto je veľmi dôležitá komunikácia a spolupráca s rodičmi,“ doplnila Iveta Danielová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián